Растениеводство

Cum să realizezi copilirea și defolierea corectă a ardeilor

Автор: AgroExpert
copilirea și defolierea corectă a ardeilor - agroexpert.md

Copilirea și defolierea ardeilor până la înflorire sunt două operațiuni foarte importante pentru a ajuta plantele să se dezvolte corespunzător.

Vom începe cu o verificare a axului plantei, să nu avem boli sau dăunători. Cu această ocazie vom verifica dacă au crescut copilii. Copilirea se face când copilii au 1 – 1,5 cm, pentru a fi cât mai ușor de îndepărtat, explica legumicultorul Madalin Banciu.

Mai verificăm starea frunzelor, ce culoare au acestea.

Daca vom observa frunze îngălbenite și întoarse e posibil să avem un atac de acarieni sau trips. Sau dacă observați frunzele strânse, ar fi bine să verificați dacă nu cumva vă confruntați cu un atac de afide.

Vom face o verificare și asupra primului etaj de producție. Dacă au o culoare galben-intens înseamnă că planta suferă de o deficiență de nutrienți. Se recomandă în acest caz să intervenim cu îngrășăminte foliare plus îngrășăminte solubile în apă.

Revenim la copilire și defoliere: intervenim cu degetul trăgând în jos de frunză, vom rupe și copilul. Când apăsăm pe frunză ținem și de trunchiul plantei. Rupem toate frunzele și copilii până la prima ramificație.

Se recomandă să strângem frunzele rupte, pentru a nu risca să împrăștiem boli sau dăunători în cultură.

De ce facem copilirea și defolierea? Pentru ca lastarii si frunzele de jos nu mai produc hrana, ci doar o consuma. Iar daca noi ne dorim sa dezvoltam planta, trebuie sa o ajutam ca toate resursele sale sa fie directionate catre crestere si rodire.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!