Растениеводство

Facelia, excelenta plantă meliferă și furajeră care îmbogățește solul

Автор: AgroExpert
facelia cultivare România - AgroExpert.md

Facelia este o plantă dorită deopotrivă atât de apicultori, precum și de fermieri, deoarece are capacitatea să îmbogățească solul cu substanțe nutritive într-o proporție foarte mare. De exemplu se estimează că facelia ar oferi echivalentul a 30-35 de tone de gunoi de grajd pentru un hectar.

Pentru cei care doresc să o cultive există o veste bună: facelia nu este pretențioasă și este de un real folos și crescătorilor de albine, având în vedere că oferă circa 2-4 mg de nectar pe floare, scrie cultivaprofitabil.ro.

Facelia: caracteristicile generale ale plantei

Facelia (Phacelia tanacetifolia) este o plantă meliferă din familia Hydrophylaceae, originară din țările tropicale. Planta se prezintă sub forma de tufă, cu 15-20 de ramuri, care la rândul lor se ramifică.

Florile cresc în grupe și stau în raceme câte 6-9 flori așezate în rând ca niște spirale de culoare violet, cu polen de culoarea albastră închisă. Ramurile de jos sunt mult mai bogate în flori și ele dau mai mult nectar decât cele din vârf.

Pentru apicultori merită precizat că facelia are un conținut de zahăr în 100 de flori socotit la 27,1 – 32,2 mg. Producția de miere la hectar este de circa 500 kg în cultura de primăvară și 200 kg în miriște. Ea are o culoare galbenă deschisă, cu savoare deosebită și cristalizează în masă ca o pastă.

Apicultori care au decis să cultive facelia

Unul dintre crescătorii români de albine care a decis să încerce cultivarea faceliei este Nistor Catălin Horațiu, din Drăgășani, județul Vâlcea. Acesta a ales să înființeze un hectar din această plantă.

„Din păcate noi apicultorii ne-am confruntat în ultima perioadă cu ani să zicem mai dificili ca producție, de aceea am decis să facem noi încercări. Am ales așadar facelia si pot spune ca am avut rezultate bune cu ea. „Am ajuns la 600 kg de miere la hectar, ceea ce pentru mine a fost un rezultat deosebit. Însămânțarea la această plantă durează cam două luni, iar floarea ține cam 3 săptămâni o lună. În terenurile bogate și în anii cu ploi bine repartizate, perioada de înflorire merge până la 50 de zile. Din punct de vedere al înălțimii ajunge și la 50-60 cm”, explică apicultorul.

De remarcă la facelia este și rezistența ei la schimbările bruste de temperatură, tot mai frecvente în ultima perioadă. Nistor Catălin Horațiu spune că această planta se poate cultiva din primavară până spre toamna, chiar târziu.

Plantarea faceliei

Însămânțarea faceliei trebuie începuta cât mai devreme în primăvară, chiar în „mustul zăpezii”, și se face eșalonat la intervale de 15-20 zile, pentru ca albinele să aibă 2-3 serii de flori pentru cules, înaintea culesului mare de la salcâm.

Facelia se însămânțează cu semănătoarea în rânduri, dacă se poate cu direcția rândurilor N-S, pentru a avea mai multa lumină, la distanță de 40-50 cm, pentru a putea fi prășită mecanic sau cu prășitoarea trasă de un cal. Această lucrare este absolut necesară.

În felul acesta o tufă da de la 930 – 1400 de flori, pe când dacă se seamănă des și prin împrăștiere, abia ajunge la 130-300 de flori.

Cultivare plantare facelia

Se poate însămânța și din toamna târziu, in amestec cu muștarul, pentru o înflorire cat mai timpuriu. Se dă o cantitate dublă de sămânță la hectar, pentru pierderile de iarnă.

„Eu recomand să se aloce timp pentru pregătirea terenului înainte de plantare, pentru a avea rezultate bune. Eu am făcut o arătura adânca din toamnă, apoi am intrat cu discul și freza primăvara. Pentru un hectar eu am folosit 10 kilograme de sămânță. Prețul seminței facelia m-a dus pe la 1.800 lei, atât sămânța propriu-zisa precum și lucrările necesare. Trebuie ca solul sa fie bine mărunțit și sămânța să nu o punem la o adâncime mai mare de 3 cm”, spune apicultorul.

Pentru rezultate optime se recomandă achiziționarea semințelor de facelia doar din surse autorizate, care pot oferi ceritificat. Un kilogram de semințe facelia are un preț de circa 20-25 lei.

Facelia, o planta deosebită și pentru furajarea animalelor

În ultimi ani s-a descoperit că facelia are în masă verde 13% substanțe proteice, astfel, la fel ca și borceagul, planta a intrat în furajarea animalelor de fermă, în special pentru vaci, cai și oi.

Pentru hrana, facelia poate fi dată animalelor împreună cu alte leguminoase ca soia, mazărea, lipinul. O proporție buna de înființare a unei culturi ar fi 100 kg/ha + ovăs 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!