Растениеводство

Hibridul de mur Boysenberry: Fructul cântărește în medie 8 g

Автор: AgroExpert
Hibridul de mur Boysenberry - agroexpert.md

Boysenberry este un hibrid obținut prin încrucișarea Austin Mayes (Rubus baileyanus) cu Loganberry. Potrivit surselor bibliografice, Boysenberry ar fi o încrucișare mai complexă obținută din zmeur (Rubus idaeus), mur european (Rubus fruticosus), mur american (Rubus aboriginum) și loganberry (Rubus×loganobaccus), susține expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL. Producția de Boysenberry este estimată în prezent la aproximativ 1.600 de tone pe an la nivel global, cu nu mai mult de 700 de hectare în producție.

Caracteristici

Atât planta, cât și dimensiunea fructului sunt asemănătoare cu cea a unei mure mai mari și mai viguroase. Fructele au o formă alungită mai asemănătoare cu o zmeură, dar cu o culoare închisă care amintește de o mură.

Fructul este de dimensiuni mari (3 cm lungime și cântărește în medie 8 g) și este ușor alungit, este moale și parfumat; bun gust, foarte aromat. Boabele sunt aproape fără semințe.

„Un fruct de boysenberry copt este plin, ferm și de o culoare violet roșiatică uniformă. Nu este surprinzător că boysenberry are un gust foarte asemănător cu o încrucișare între o mur și o zmeur. Are intensitatea suculentă a unei mure, caracterul dulce, floral al unei zmeură și puțin mai multă aromă decât oricare dintre părinții săi”, susține expertul.

Pe lângă faptul că pot fi consumate în stare proaspătă, Boysenberries sunt folosite și la prepararea gemurilor, marmeladelor și siropurilor. Rezistența slabă la manipulare a limitat difuzarea acestuia pentru consumul proaspăt.

Biologia plantei

Planta are un port semi-erect, alcătuit din numeroase ramuri semi-lemnoase care pot atinge aproximativ 2 m lungime. Plantele tinere vor fi plantate la o distanță minimă de 2,5 metri, pregătindu-se pari sau stâlpi, pe care sa se aranjeze fire orizontale, unde se pot fixa lăstarii lungi. Nu are spini și rezista bine la temperaturi scăzute (până la maxim - 10). Este de preferat de plantat plantele peste 1.000 m deasupra nivelului mării, în timp ce, în zonele cu un climat foarte cald și uscat este indicat să plantați planta într-o poziție semi-însorită.

Are flori hermafrodite, așa că chiar și o singură plantă este capabilă să rodească. Se maturează din iulie până în septembrie, iar când este copt fructul devine întunecat. Planta apare în lăstari viguroși și ușor spinoși. Preferă solurile cu textură medie, destul de fertile, proaspete, umede, dar bine drenate. Nu tolerează solurile calcaroase. Necesită o poziție în soare sau umbră parțială și nu are nevoi speciale de expunere.

La trei ani de la plantare, planta Boysenberry poate fi considerată adultă, iar producția medie pentru fiecare plantă este de 1,5-2 kg. Plantele sunt longevive și au o recoltă interesantă din punct de vedere economic pentru o perioadă de cel puțin 30 de ani.

În plantațiile comerciale recoltarea mecanizată este larg răspândită.

Combinele moderne au capacitatea de a selecta doar fructele coapte care urmează să fie recoltate la fiecare trecere. Cei mai mulți efectuează de la 7 până la 9 ori treceri cu combina în fiecare sezon de recoltare.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!