Растениеводство

Înţiinţarea plantaţiei multianuale de căpşun: Pași de urmat

Автор: AgroExpert
Înţiinţarea plantaţiei multianuale de căpşun - agroexpert.md

Înţiinţarea plantaţiei multianuale de căpşun se face în baza unui proiect de organizare şi amenajare a teritoriului destinat plantării, efectuat de instituțiile și companiile licențiate. Acesta include parcelarea terenului pentru plantare, amplasarea soiurilor, distanţele de plantare, analiza solului şi a apei pentru irigare etc.

Alegerea terenului pentru înființarea plantației

Cultura multianuală a căpșunului se menţine pe un loc de obicei 3-4 ani. Pentru alegerea corectă a amplasamentului la înființarea plantației de căpșun se va stabili, în primul rând, dacă există în apropiere o sursă de apă și dacă ea este bună pentru irigare. Terenul, ales pentru plantația multianuală de căpşun, trebuie să aibă cale de acces liber pentru transportarea producției, se menționează în articolul scris de Sava Parascovia în manualul privind cultura arbuștilor fructiferi și căpșunului. 

Într-un asolament de 7-8 ani căpșunul se introduce împreună cu culturi leguminoase (mazăre, fasole) sau păioase (orz, grâu, ovăz), care se aleg în funcție de perioada de plantare. Astfel, pentru plantarea de toamnă se alege o cultură premergătoare care se recoltează cu cel puțin o lună înainte, pentru a avea timp suficient pentru efectuarea arăturii și alte lucrări pregătitoare.

Nu se recomandă înființarea plantațiilor de căpșun după: cartofi, tomate, floarea-soarelui, rapiță, vinete, ardei, ceapă, castraveți, usturoi. După aceste culturi pot rămâne nematozi (viermi pentru care căpșunul este gazdă intermediară) sau unele boli comune așa ca verticilioza și fitoftoroza.

Pregătirea terenului

În cazul când terenul este foarte îmburuenit se face erbicidarea lui cu un an înainte de plantarea căpşunului. Aratul se face cu 1,5-2,0 luni înainte, nivelarea cu 2 săptămâni, iar parcelarea nemijlocit înainte de plantare.

Suprafaţa terenului se împarte în parcele şi se marchează cu picheţi de lemn de 30-40 cm lungime. Marcarea rândurilor se face prin instalarea picheţilor la capetele parcelei, alinierea cu sfoară sau sârmă la distanţa aleasă dintre rânduri. Pentru plantare se foloseşte o şipcă gradată, pe care sunt indicate distanţele dintre plante pe rând.

Alegerea momentului optim de plantare a căpșunului

Conform tehnologiei de cultură, plantatiile multianuale de căpșun pot fi înființate toamna, primavara devreme sau vara, dar neapărat în apropierea unei surse de apă pentru irigare.  

Plantarea de toamnă se efectuează din septembrie până la mijlocul lunii octombrie, astfel plantele reușesc până la sfârșitul toamnei să se înrădăcineze, să dezvolte rozeta de frunze și să formeze muguri florali. Datorită acestui fapt, în primăvară putem obține recolte nu prea mari (1-2 t/ha). Plantările efectuate toamna târziu, după 15 octombrie, pot da rezultate negative deoarece condițiile de mediu, în special temperatura, nu sunt favorabile pentru formarea rădăcinilor și frunzelor noi. Pe plantațiile înființate toamna, în cazul în care plantele nu au un sistem radicular bine fortificat şi nici o rozetă bogată de frunze,se recomandă utilizarea materialelor vegetale de protecţie (paie, frunze), care reţin zăpadă peste plante când temperatura scade sub -4, -5ºC.

Plantarea de primăvară, în martie-aprilie, indicată în cazul când toamnele sunt secetoase sau din alte motive, este riscantă deoarece la scurt timp se înregistrează temperaturi ridicate și perioade secetoase, care împiedică dezvoltarea plantelor. În acest caz, în anul plantării nu se obțin fructe. Se recomandă chiar suprimarea inflorescențelor apărute, pentru a permite dezvoltarea normală a plantelor și depunerea mai bună a recoltei pentru anul viitor.

Distanţe și sisteme de plantare pentru căpșun

Cultivarea căpșunului pe teren plan este cel mai răspândit sistem de cultură întrucât permite mecanizarea lucrărilor de înființare și de întreținere. La cultivarea pe teren plan, căpşunul se poate planta în rânduri simple sau în benzi. În cazul metodei de amplasare în rânduri simple, cea mai răspândită metodă de plantare a căpșunului în cultură multianuală, distanţele de plantare sunt de 65-80 cm între rânduri și de 20-30 cm între plante pe rând, în funcție de vigoarea soiului. Desimea de plantare 50-60 mii plante/ha.

La cultivarea căpșunului în benzi, distanța dintre benzi trebuie să fie de 80-90 cm, dintre rânduri în bandă 30-35 cm, iar dintre plante pe rând 25 cm.

Cultivarea căpșunului pe teren modelat (biloane) este recomandată pentru cultura cu aplicarea mulcirii cu folie de polietilenă, dar poate fi practicată și în cazul mulcirii cu paie. Schemele de plantare la cultivarea în biloane pot fi: bilon cu lățimea de 50 cm. Se pot planta într-un rând la distanța de 20 cm între plante pe rând sau în 2 rânduri pe bilon, la distanţa de 30 cm între rânduri și între plante pe rând; bilon cu lățimea de 94 cm. Se pot planta 2 rânduri cu distanța de 60 cm între ele sau în 3 rânduri la distanţa de 30 cm între ele; bilon cu lățimea de 120 cm. Se pot planta 2 benzi a câte 2 rânduri, cu distanța între benzi de 40 cm, iar între rândurile din bandă de 30-35 cm.

După stabilirea schemei de plantare, suprafaţa terenului destinată înfiinţării plantaţiei de căpşun se împarte în parcele şi se marchează cu picheţi de lemn de 30-40 cm lungime, apoi se marchează rândurile. Dacă plantarea se execută manual, marcarea rândurilor se face cu sfoară sau cu sârmă fixată de picheţi, instalați la capetele parcelei conform distanţei selectate dintre rânduri. La plantare se foloseşte o şipcă gradată, pe care sunt indicate distanţele dintre plante pe rând. Pentru ca rândul să fie drept, plantarea se face pe aceeași parte a sârmei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!