Vinetele, ardeii, roșiile și castraveții au tendința de înmulțire prin copili sau lăstari, pe care îi regăsim la baza plantei. Copilirea este importantă pentru obținerea unei roade bogate.
Pentru a nu pierde creșterea în înălțime este necesar să intervenim și să îndepărtam acești lăstari, care vor lua din energia plantei. Totodată, astfel aerisim planta, ceea ce înseamnă că vom evita pe cât posibil bolile și dăunătorii.
În plus, și fructele se vor putea observa mult mai ușor la cules, știind exact când e momentul potrivit pentru recoltare, scrie cultivaprofitabil.
Cum se efectuează copilirea la castraveți?
Pentru plantele care ajung la înălțimea de circa 70 cm, vom îndepărta fructele și lăstarii în totalitate. Acest lucru va ajuta planta să își folosească întreaga energie pentru întărire.
Când plantele ajung la o înălțime de circa 150 cm, vom ciupi lăstarii laterali, după un fruct și 2-3 frunze. În ceea ce privește tulpina, aici vom lăsa cam 3 fructe.
De la 160 cm până la o înălțime de 2 metri, vom putea lăsa 3 lăstari ciupiți la 1-2 fructe și 3 frunze, în funcție de cât de viguroasă este planta. Pe tulpină se pot lăsa, în medie, undeva la 7 fructe.
Există unele întrebări cu privire la modul în care e bine să fie rupți lăstarii mici. În general, când aceștia sunt micuți și nu au reușit să devină puternici, ei pot fi rupți chiar cu mâna. Totuși, dacă deja s-au întărit, ar fi bine să se folosească o foarfecă pentru eliminarea lor. În acest mod și tăietura rămâne una curată.
Pe măsură ce se recoltează fructele, lăstarii noi se pot ciupi la 3 fructe și 1-2 frunze.
O altă operațiune pe care este bine să o facem este și cea de cârnire a tulpinii principale, mai exact de îndepărtare a acesteia, atunci când plantele au ajuns la o înălțime maximă în cadrul solarului. Vom ajuta astfel planta să se dezvolte mai degrabă orizontal.