Растениеводство

Tăieri de formare și fructificare la zmeur. Cum se realizează

Автор: AgroExpert
tăieri la zmeur - agroexpert.md

Formarea și conducerea tufelor de zmeur se face prin aplicarea tăierilor în fiecare an. Zmeurul formează mai multe tulpini, cu durată de viață de numai 2 ani, de înălțimi variabile pe care se dezvoltă lăstari laterali purtători de flori și fructe. În primul an, aceștia cresc și formează mugurii de rod, iar în cel de-al 2-lea sezon de vegetație fructifică, după care în scurt timp se usucă.

Soiurile de zmeur cu această comportare sunt denumite soiuri cu o singură fructificare pe an, unifere sau soiuri cu fructificare de vară.

La un grup mai mic de soiuri, denumite remontante sau cu fructificare de toamnă, tulpinile în creștere formează încă din primul an flori și fructe pe vârful lor, de regulă pe treimea superioară a acestora, producând astfel prima fructificare la sfârșitul verii și începutul toamnei.

Aceste zone fructifere peste iarnă se usucă, iar în primăvară trebuiesc tăiate și lăsate numai porțiunile sănătoase, inferioare, ale tulpinilor care fructifică în prima parte a verii, iunie-iulie, în funcție de soi.

După încheierea recoltatului, se elimină de la suprafața solului tulpinile care au rodit, iar tulpinile noi care asigură producția de fructe pentru anul următor se dirijează sârmă. Informațiile se conțin în Ghidul tehnic și economic: Pomi, arbuști fructiferi, căpșun.

În primăvară, la fiecare metru liniar se opresc câte 10 – 12 tulpini crescute, cât mai aproape de axa rândului, iar restul se elimină de la nivelul solului. De asemenea, se scurtează vârfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de al doilea cuplu de sârme.

La soiurile care asigură și producția de toamnă pe drajonii crescui în anul respectiv se îndepărtează zona apicală a tulpinii deasupra unui mugure viabil.

Când drajonii au crescut se efectuează rărirea acestora, lăsând 10-12 tulpini pe ml. Surplusul de drajoni care se formează în perioada respectivă se elimină de 2-3 ori, astfel ca să rămână numai tulpinile oprite inițial pentru rodul anului viitor.

Când tulpinile au 100-120 cm se elimină o porțiune de 2-5 cm din vârful de creștere, fază care corespunde cu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute în anul precedent. Această operațiune conduce la o stagnare a creșterii drajonilor și o stimulare a formării rodului.

La soiurile remontante, cu potențial mare de producție la rodirea de toamnă (60-75% din tulpina drajonului cu rod), se dirijează numai producția de toamnă, renunțând la cea de vară (iunie). Pentru aceasta, toamna în noiembrie se elimină de la suprafața solului toate tulpinile care au crescut în anul respectiv.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!