Цены и Тренды

Au scăzut vânzările de puieți în această toamnă: Care sunt prețurile

Автор: Lidia Danila
puieți vânzări prețuri - agroexpert.md

În ciuda ofertei diverse de puieți, dar și a prețurilor neschimbătoarea, vânzările au înregistrat o scădere semnificativă în această toamnă. Totodată, comercianții remarcă o tendință către puieții care necesită mai puțină îngrijire, dar și către pomii exotici. Lipsa cumpărătorilor afectează și vânzările de butași de viță-de-vie, unde prețurile au crescut anul acesta.

Marina Grosu, agricultoarea din raionul Briceni, susține că vine la piață cu o gamă variată de puieți. Aceasta afirmă că, deși prețurile nu s-au schimbat și variază între 20 - 50 de lei, vânzarea a înregistrat un declin în acest sezon.

„Unii preferă măr, păr, vișin, piersic, prune. Avem și afine, smochine, zmeură, doar cumpărătorii să vină mai mulți. Prețurile sunt aceleași, la coacăză avem 20 – 25 de lei, iar la puieții fructiferi – 50 de lei. Deja la pomii decorativi, ca mesteacăn sau tei, prețurile sunt mai mari”, a declarat Marina Grosu. 

În comparație cu anul trecut, cumpărătorii sunt mai puțini, dar și mai reticenți în a face investiții semnificative. În speranța de a stimula interesul clienților, agricultoarea Elena, cea care gestionează pepiniera din raionul Orhei, oferă reduceri la cumpărarea unui număr mai mare de pomi.

„Din păcate, cumpărători sunt mai puțini decât anul trecut. Oamenii vin mai mult în weekend, dar în zilele lucrătoare sunt mai puțini. Totodată, oamenii nu mai cumpără ca înainte. Acum deja vin pentru un copac sau doi, cel mai mult au cumpărat zece puieți, însă cazuri de astea sunt foarte rare. La copaci, prețurile sunt cum au fost cu doi ani în urmă - 50 de lei, dar dacă iau 10 – 20 de pomi fac reducere”, spune femeia.

Olga Mereuță, agricultoarea care produce material săditor pomicol și bacifer, susține că există o preferința crescută pentru pomii care necesită mai puțin tratament.

„Produc material săditor pomicol și bacifer din specia prun, cireș, vișin, măr, păr, gutui. Am observat că în ultimul timp, persoanele cumpără pomi care nu prea se stropesc: cireș, vișin, cais”, a precizat aceasta.  

De asemenea, una dintre vânzătoare a evidențiat că, în ultima perioadă, oamenii se orientează către puieții exotici.

„Acum preferă mai mult exotice: rodie, mandarin, lămâie. Foarte mulți cumpără smochine galbene și negre. Prețul puieților variază de la 100 până la 500 de lei. Totuși, oamenii optează pentru cele de 100 – 200 de lei”, afirmă Zina Bulău. 

Cu lipsa cumpărătorilor se confruntă și comercianții de butași de viță – de – vie. Aceștia consideră că vânzările sunt afectate de condițiile meteorologice dificile din acest sezon.

„Tare greu merg vânzările toamna aceasta. Nu prea vin oamenii să cumpere, pentru că cantitatea de ploi este mică, iar cei care vin i-au doar câte 2-3 butași. Prețul s-a ridicat, în comparație cu anul trecut. Butașii de viță – de – vie pentru strugurii de vin au fost 30 de lei, acum sunt 35 de lei, iar butașii pentru strugurii de masă au fost 35 de lei, iar acum sunt 40 de lei”, specifică Mihai din satul Sireți, raionul Strășeni. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку