Цены и Тренды

Ce preț se așteaptă la grâu în perioada de recoltă 2024

Автор: AgroExpert
Ce preț se așteaptă la grâul în perioada de recoltă 2024 - agroexpert.md

După o mică zvâcnire zilele trecute, prețul grâului își continuă traseul descendent pe burse, iar tendințele din piață indică faptul ce această scădere va mai continua și în perioada următoare. Multe dintre țările mari importatoare de grâu refuză să mai cumpere marfă în perioada aceasta, deoarece consideră că prețurile din piață sunt prea mari. Pe de altă parte, fermierii români suferă, invocând exact opusul.

„Lucrurile încep să reintre în matcă la grâu, pentru că de la 190 de euro/tonă, cât a pulsat zilele trecute în Portul Constanța, era un moment foarte bun pentru cine mai avea recoltă veche să vândă, astăzi a început să de dezumfle. Am ajuns la 185-185 euro/tonă, iar tendința generală, din păcate este de scădere, pentru că nicio destinație nu mai cumpără marfă în aceste momente. I se pare scumpă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-o analiză prezentată în emisiunea „Agricultura la Raport”, scrie presa din România.

În ceea ce privește perioada de recoltare, specialistul anticipează că prețul grâului va ajunge în jurul valorii de 175 de euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Acesta ar fi „pragul durerii”, sub care marfa nu se poate duce, pentru că ar cauza pierderi prea mari pentru fermieri.

„S-ar putea să vedem prețul grâului la 175 euro/tonă în CPT Constanța. Cam acolo e o limită unde ar trebui să se oprească, pentru că la un moment dat există un prag al durerii sub care nu mai poți vinde”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!