În anul 2024, recolta globală de struguri va fi cu aproximativ 20-35% mai mică decât cea din 2023. Producția de struguri pe hectar va varia între 3,0 și 12 tone, iar cheltuielile de întreținere a plantațiilor viticole se vor situa între 45.000 și 60.000 de lei pe hectar. Costul de producție al strugurilor din soiurile europene destinate vinificației va fi cuprins între 4,5 și 15,0 lei pe kilogram. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei vitivinicole.
Maturarea boabelor a început cu 14-20 de zile mai devreme, comparativ cu anul precedent. Din cauza regimului termic foarte ridicat și al secetei, în anul 2024, recoltarea strugurilor a început în perioada 8 - 12 august, ceea ce este cu 20 - 30 de zile mai devreme față de anul 2023.
Din cauza condițiilor meteo puțin favorabile, pe parcursul anului vitivinicol 2023-2024, recolta de struguri va fi mai mică, inclusiv din cauza că:
temperatura din timpul iernii = -16,80C;
stres hidric sever și moderat în sol (la 20 - 30 cm adâncime);
condiții meteo puțin favorabile din timpul înfloritului viței-de-vie;
regim termic variabil în timpul dezmuguritului viței-de-vie;
în unele locații – afectarea viței-de-vie de către grindină;
la unele soiuri de viță-de-vie - afectarea de către fitoplasma Lemnul negru etc.