Цены и Тренды

Crește prețul grâului în Portul Constanța. Când trebuie vândută marfa

Автор: AgroExpert
Crește prețul grâului în Portul Constanța. Când trebuie vândută marfa - agroexpert.md

Prețul grâului a beneficiat de o mică creștere în Portul Constanța în ultimele zile, însă se păstrează la valori relativ scăzute, comparativ cu așteptările fermierilor. Vești mai bune în acest sens ar putea să apară abia în toamnă, după luna octombrie, când specialiștii preconizează creșteri ceva mai semnificative ale cotațiilor.

Într-o analiză prezentată în emisiunea „Agricultura la Raport”, la agrotv România, expertul în piața cerealelor Cezar Gheorghe a explicat de ce prețul grâului rămâne scăzut în această perioadă.

„Recoltarea în Rusia merge bine, vor atinge cele 83 de milioane de tone fără probleme; recoltarea în Ucraina merge bine, vor atinge cele 19,5 milioane de tone. La capitolul Uniunii Europene, avem o scădere a randamentului pentru Franța și Germania, și o problemă de calitate a mărfurilor întâlnită în Franța, unde grâul atinge în foarte rare cazuri masa hectolitrică de 76 și indicele de proteină de 11%. Asta înseamnă că mare parte din grâul franțuzesc este descalificat direct, la calitate de furaj, ceea ce ne duce cu gândul că s-ar putea să vedem o reversare de trend, dar nu astăzi.

 

Avem acel factor care creează în continuare presiune în bazinul Mării Negre, și anume Turcia, care își susține punctul de vedere că menține interdicția la importuri până în 15 octombrie. Statele Unite o duc foarte bine, au randamente superbe, în creștere, ceea ce poate va modifica volumul prognozat de recoltă în următorul raport USDA, ceea ce nu va face altceva decât să dăuneze indicațiilor globale. Provincia Alberta din Canada întâmpină căldură și secetă; în același context se înscrie grâul american de primăvară.

 

Una peste alta, avem un mic boost de 5-7 euro/tonă pentru prețul grâului în Portul Constanța, ajungem la 205 euro/tonă, însă fermierii români au dezangajat piața în această perioadă, pentru că avem o calitate superioară, superbă în acest an, și nu mai există o motivație din punct de vedere al prețului să se angajeze în tranzacții în acest moment. Lunile octombrie-noiembrie ar putea să ne aducă alte conotații, alte resurse în ceea ce privește prețul”, a explicat Cezar Gheorghe.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!