Цены и Тренды

Evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase: Analiza lui Iurie Rija

Автор: Lidia Danila
Expert: Юрий Рижа
Evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase - agroexpert.md

În a doua săptămână a lunii martie, piața cerealelor din Bazinul Mării Negre a continuat trendul descendent. Totodată, potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, pe termen scurt, rămâne de așteptat o perspectivă de creștere a prețului la floarea-soarelui, inclusiv pentru Republica Moldova.

Prețul grâului se menține la valori joase, dar stabile, cu toate că Rusia continuă atacul economic indirect cu prețurile de dumping la exportul de grâu.

„Valoarea acestei culturi, cu proteina 12,5% a atins pragul psihologic de 200 de dolari, menținându-se la nivel de 199 – 202 dolari/t FOB, atingând un minim din august 2020, din cauza ofertei înalte și a cererii latente. Grâul rusesc cu proteina 11,5% este oferit la 195 - 200 de dolari/t FOB în porturile Mării Negre. În așa mod, Rusia continuă să domine piața globală cu oferte de grâu la prețuri minime, pregătindu-și în același timp capacitățile de stocare pentru acumularea unei noi recolte”, explică Iurie Rija.

Estimările USDA indică faptul că Rusia va exporta o cantitate record de 51 de milioane de tone de grâu în acest sezon, o creștere semnificativă față de cele 47,5 milioane de tone exportate acum un an. Ce ține de Ucraina, aceasta a reușit să exporte din 1 iulie 2023 până acum un volum de grâu la fel impunător – 12 milioane de tone.

Expertul a precizat că, un alt eveniment important care a afectat piața grâului și a schimbat direcția acesteia este decizia cumpărătorilor chinezi de a renunța la contractele pentru peste 500 de mii de tone de grâu din SUA și aproximativ 1 milion de tone de grâu din Australia.

„Ca rezultat al acestui eveniment, alături de presiunea continuă exercitată de grâul rusesc, prețurile grâului la bursa MATIF au înregistrat o scădere în această săptămână”, afirmă expertul Iurie Rija.

Citește și: România - principala destinație a grâului moldovenesc. Cine exportă și cine importă

Pentru Republica Moldova, prețurile la grâu nu au înregistrat schimbări majore, din săptămâna trecută. Grâul furajer este oferit la un preț de 2.300 – 2.800 de lei/t TVA inclus, cel alimentar – 2.700 – 3.200 de lei/kg TVA inclus. În zonele centrale ale țării prețul mediu este de 2.600 – 2.700 de lei/t TVA inclus pentru grâul furajer și 2.800 – 2.900 de lei/t TVA inclus pentru cel alimentar.

Totodată, piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre puțin s-a revigorat. Conform expertului, unul din factorii care au influențat este prognoza USDA privind reducerea recoltei din Ucraina cu 1 milion de tone, până la 29,5 milioane de tone și reducerea stocurilor ucrainene până la 2,8 milioane de tone. La Constanța, porumbul a urcat în preț cu 2 euro/t până la 159 de euro/t.

Exporturile porumbului din Republica Moldova totuși decurg mai slab în acest sezon, pe fonul unei cereri internaționale aproape lipsă.

Recomandăm și: Comerțul internațional cu porumb: Analiza expertului Iurie Rija

„La Giurgiulești, prețul porumbului este de 162 dolari/t FOB. În raioanele centrale ale țării, cultura se vinde cu 2300 – 2.400 lei/t TVA inclus. Din considerentul unor stocuri mari de porumb în țară, prețul acestuia nu demonstrează perspective de creștere pe termen scurt. Tarifele pentru transportul din vestul Ucrainei spre centrul și nordul Italiei sunt estimate la 110 – 150 de euro, spre nordul Bulgariei la 70 – 98 de euro, spre Germania de Est la 110 – 140 de euro. Pentru transportul rutier din centrul Ucrainei, tarifele indicate sunt în prezent următoarele: spre Sudul României – în intervalul 75 – 115 euro, spre porturile ucrainene de la Dunăre – în intervalul 37 – 45 de euro, spre porturile Odesa Mare – în intervalul 25 – 37 de euro”, mai susține Rija.

Ce ține de producția globală de semințe oleaginoase, USDA în sezonul 2023/2024 a redus estimarea cu 0,7 milioane de tone, la 658,7 milioane de tone, din cauza producției mai scăzute de soia și floarea soarelui.

„O veste bună pentru procesatori și investitori, și o provocare pentru guvernele din întreaga lume este tendința prețurilor la petrol de a crește constant în ultimul timp, cea ce împinge și prețurile la uleiuri. Astfel, prețurile uleiului de floarea-soarelui în Rotterdam au reflectat această evoluție, înregistrând o creștere de 30 de dolari/t săptămâna aceasta, ajungând la 980 de dolari/t”, a specificat expertul în agro-market.

Deja de aproape o lună prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova rămâne stabil. Potrivit analizei lui Iurie Rija, Uzina din Bălți achiziționează cultura oleaginoasă cu 6.754 de lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t este prețul oferit în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6.400 – 6.600 de lei/t TVA inclus cu plata imediată la încărcare.

Află și: Grafic | Evoluția prețurilor la floarea soarelui și ulei de floarea soarelui

„Totuși, există o noutate bună - în regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au început să crească. În condițiile DAP Constanța, cultura oleaginoasă a urcat în preț de la 405 dolari/t la 410 dolari/t timp de o săptămână. Procesatorul român Prutul-Galați a restabilit prețul până la 400 de dolari/t, după ce la început de luna martie l-a coborât până la 385 de dolari/t. Tot la 400 de dolari/t cumpără Cargill în Constanța. În regiunile din Ucraina, prețurile la floarea-soarelui cu livrarea la fabricile procesatoare au crescut cu 10 dolari/t și înregistrează în prezent 330 de dolari/t - 350 de dolari/t. Săptămâna trecută valorile erau de 310 - 340 de dolari/t. În Bulgaria, prețul la fel a crescut cu 10 dolari/t”, menționează Iurie Rija.

Expertul a mai adăugat că, în consecință, pe termen scurt, rămâne de așteptat o perspectivă de creștere a prețului la floarea-soarelui, inclusiv pentru Republica Moldova.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!