Цены и Тренды

Licențierea importului de cereale în R. Moldova: Va afecta sau nu prețurile?

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
cereale import licențiere - agroexpert.md

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi permis doar în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Decizia a fost luată prin necesitatea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone. Expertul Iurie Rija subliniază că impunerea cerinței de obținere a licențelor reprezintă o măsură esențială pentru eradicarea unor practici sau scheme.

Totodată, expertul este de părere că această măsură este puţin probabil să influențeze prețurile.

„Prețurile la grâu, porumb şi seminţele de floarea soarelui nu depind de piața internă. Ele se formează cu totul în alte părţi: la bursele internaționale şi regionale. Totodată, prețul este influențat şi de riscurile şi costurile foarte mari la transportul de cereale din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina, la care s-a adăugat situația de securitate din Israel”, afirmă Iurie Rija.

Potrivit expertului, capacitatea de recepţionare în porturile din Odesa sau Giurgiuleşti este de 5-6 nave pe zi, dar rândul a crescut de la 50, la 250 de corăbii și aceasta duce la scăderea preţului, ca urmare a costurilor mari pentru transport şi staţionarea în rând.

„Preţul cerealelor scade nu din cauza unor traderi locali, ci din cauza blocajelor şi duratei foarte mari de staţionare şi transportare a mărfii. Un alt factor este debitul mic al apei în Dunăre şi acum vase pot lua o încărcătură de la Giurgiuleşti de doar 2.000 de tone, în timp ce anterior - 5.000 de tone", menţionează expertul Iurie Rija.

Amintim că, la data de 12 octombrie a fost publicat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

Decizia a fost luată în scopul menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Documentul descrie condițiile și procedura de import de cereale din Ucraina în baza licențelor și prevede înființarea unei comisii speciale pentru acordarea acestora.

Conform regulamentului, licențele vor fi acordate doar agenților economici care se ocupă cu creșterea animalelor, producția de hrană pentru animale în ferme, producerea de produse făinoase, grăsimi și uleiuri. Acești agenți economici vor primi licențe pentru importul de semințe de grâu, porumb și floarea-soarelui, excluzând semințele pentru însămânțare, semințele ambalate pentru consum, semințele prăjite etc.

Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a constat lipsa de transparență din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în procesul elaborării și implementării mecanismului de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale și oleaginoase.

Reprezentanții au cerut revizuirea urgentă a Regulamentului și includerea în componența comisiei de licențiere cel puțin doi reprezentanți ai asociațiilor de profil agricol.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!