Цены и Тренды

Prețul alimentelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Автор: AgroExpert
prețul alimentelor - agroexpert.md

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a ajuns în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, în urma declinului cotațiilor la cereale și carne. Despre aceasta informează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie digi24

În ianuarie, acest indice s-a situat la o medie de 118 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021. În decembrie, indicele s-a situat la o medie de 119,1 puncte.

Potrivit agenției ONU cu sediul la Roma, „preţurile de export globale la cereale au scăzut în ianuarie, pe fondul concurenței solide în rândul exportatorilor și al sosirii livrărilor din recolta actuală în emisfera sudică. De asemenea, prețurile la porumb au înregistrat un declin semnificativ, reflectând o stare mai bună a culturilor, începutul recoltării în Argentina și livrări mai mari în Statele Unite”.

Prețul la carne a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, pe fondul aprovizionării abundente de la principalii exportatori, ceea ce dus la reducerea cotațiilor pe plan global, a precizat FAO.

Într-un raport separat, FAO a anunțat că producția mondială de cereale în 2023 ar urma să fie în grafic pentru a atinge nivelul record de 2,836 miliarde de tone metrice, ceea ce ar reprezenta o creștere de 1,2% față de 2022.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!