Цены и Тренды

Prețul grâului a scăzut cu aproape 10 euro per tonă într-o săptămână

Автор: AgroExpert
Prețul grâului a scăzut cu aproape 10 euro per tonă - agroexpert.md

Fermierii au toate motivele să fie îngrijorați. Nu doar că producțiile din câmp nu răspund așteptărilor, dar și prețul grâului din noua recoltă dă semne că o ia în jos cu o viteză mai alertă. Analiștii ucraineni spun că numai în această săptămână, prețul grâului a pierdut aproape 10 euro pe tonă.

Scăderea prețului pe tona de grâu are în spate o strategie a achizitorilor de cereale, potrivit unor specialiști. Astfel, în ultima săptămână, prețurile pentru noua recoltă de grâu au scăzut în oferta traderilor cu aproape 10 euro pe tonă numai sub influența factorilor externi de subcotare sezonieră a prețurilor de către cumpărătorii finali, scrie agrointel.

„Lichidarea pozițiilor lungi sau luarea de profit de către comercianți înaintea recoltei a adăugat presiune asupra prețurilor futures și a redus cotațiile”, au observat analiștii.

Preț grâu românesc în portul Constanța

Pe piața românească, prețul grâului se află sub presiunea recoltei și se menține sub pragul de 1 leu pe kilogram. Deși s-au raportat scăderi, acestea nu sunt încă foarte mari. Astfel, către finalul săptămânii, grâul românesc de panificație din noua recoltă era ofertat la 985 de lei cu livrare în portul Constanța (DAP Constanța).

Conform Bursei Române de Mărfuri, prețul mediu al contractelor pe zona de est a fost de 1.020 de lei pe tonă, în partea de vest de 883 de lei pe tonă și de 896 de lei pe tonă pe sud.

Cu suprafețe restrânse, prețul rapiței se menține la un nivel bun – preț Dap Constanța de 449 de euro pe tonă, cu 2.100 de lei pe contracte în partea de est a țării.

O scădere importantă s-a înregistrat la prețul orzului DAP Constanța care a coborât până la 770 de lei pe tonă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!