Цены и Тренды

Prețul grâului s-a prăbușit. Cât costă tona în portul Constanța

Автор: AgroExpert
Prețul grâului s-a prăbușit. Cât costă tona în portul Constanța - agroexpert.md

Ultimul raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a scăzut previziunile privind producția de porumb din Uniunea Europeană, pe fondul valului de căldură și al uscăciunii puternice înregistrate în ultima perioadă. Astfel, prețurile grâului s-au prăbușit din nou atât pe plan intern, cât și pe piețele internaționale. Luni, 5 iulie, grâul a ajuns să coste 900 de lei/tonă în portul Constanța. Pe piața europeană, tona de grâu a scăzut cu 6 euro, ajungând astăzi la 214 euro.

Astfel, producția de porumb din Uniunea Europeană (UE) pentru anul de comercializare (AM) 2024/25 este estimată la 64 de milioane de tone metrice, în scădere cu 0,8 milioane de tone metrice (1%) față de luna trecută. Cu toate acestea, prognoza să indice în dreptul UE o producție de porumb în creștere cu 5% (3 milioane de tone metrice) față de ultimul an și cu mai puțin de 1% peste media pe 5 ani.

Suprafața recoltată este prognozată la 8,7 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar cu 4% peste anul trecut și cu 3% sub media pe 5 ani, scrie presa din România.

În ceea ce privește randamentul, acesta este estimat la 7,40 tone la hectar, în scădere cu 1% față de luna trecută, dar în ușoară creștere față de anul trecut și cu 3% peste media pe 5 ani.

„Porumbul reprezintă cultura de cereale de vară predominantă în țările balcanice din sud-estul Europei. În ultimii ani, fermierii au fost reticenți să planteze porumb din cauza secetei frecvente și a evenimentelor de căldură care au stresat recolta și au redus recoltele. Cu irigații limitate, culturile de vară din Balcani sunt foarte susceptibile la aceste evenimente. Sunt preferate culturile de iarnă, precum și cea de floarea-soarelui, mai tolerantă, dar cerințele de rotație limitează extinderea acestora”, se arată în ultimul raport publicat de USDA.

Potrivit acestuia, căldura și uscăciunea din sud-estul Europei au afectat deja porumbul. Procentul de verdeață sezonieră medie derivată din satelit arată zone cu vigoare redusă de-a lungul Văii Dunării din România și Bulgaria și, de asemenea, în Bazinul Panonic, acoperind Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și estul Croației. Temperaturile din aceste regiuni au fost constant peste 35 de grade Celsius, în timp ce precipitațiile în această perioadă au fost minime la nivel local. Acest lucru a dus la o lipsă de umiditate a solului și la creșterea stresului de evaporare asupra plantelor. Porumbul se apropia sau intra în reproducere la începutul lunii iulie, dar vremea a fost deja atât de severă, încât se prognozează reduceri timpurii ale producției.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!