Цены и Тренды

Prețul grâului se menține la valori joase. Care sunt cauzele

Автор: AgroExpert
preț grâu - agroexpert.md

În a doua săptămână a lunii martie, piața cerealelor din Bazinul Mării Negre a continuat trendul descendent. Potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, prețul grâului se menține la valori joase, dar stabile.

Rusia continuă atacul economic indirect cu prețurile de dumping la exportul de grâu.

„Valoarea acestei culturi, cu proteina 12,5% a atins pragul psihologic de 200 de dolari, menținându-se la nivel de 199 – 202 dolari/t FOB, atingând un minim din august 2020, din cauza ofertei înalte și a cererii latente. Grâul rusesc cu proteina 11,5% este oferit la 195 - 200 de dolari/t FOB în porturile Mării Negre. În așa mod, Rusia continuă să domine piața globală cu oferte de grâu la prețuri minime, pregătindu-și în același timp capacitățile de stocare pentru acumularea unei noi recolte”, susține Iurie Rija.

Expertul a precizat că, un alt eveniment important care a afectat piața grâului și a schimbat direcția acesteia este decizia cumpărătorilor chinezi de a renunța la contractele pentru peste 500 de mii de tone de grâu din SUA și aproximativ 1 milion de tone de grâu din Australia.

„Ca rezultat al acestui eveniment, alături de presiunea continuă exercitată de grâul rusesc, prețurile grâului la bursa MATIF au înregistrat o scădere în această săptămână”, a specificat expertul Iurie Rija.

Citește și: România - principala destinație a grâului moldovenesc. Cine exportă și cine importă

Pentru Republica Moldova, prețurile la grâu nu au înregistrat schimbări majore. Grâul furajer este oferit la un preț de 2.300 – 2.800 de lei/t TVA inclus, cel alimentar – 2.700 – 3.200 de lei/kg TVA inclus. În zonele centrale ale țării prețul mediu este de 2.600 – 2.700 de lei/t TVA inclus pentru grâul furajer și 2.800 – 2.900 de lei/t TVA inclus pentru cel alimentar.

Informațiile se conțin în analiza expertului Iurie Rija privind evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase. Materialul integral poate fi citit AICI.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!