Цены и Тренды

Prețurile cerealelor în Portul Constanța, sub presiune. Când vor crește

Автор: AgroExpert
Prețurile cerealelor în Portul Constanța, sub presiune. Când vor crește - agroexpert.md

Cotațiile cerealelor rămân sub presiune, având în vedere perioada de recoltă care încă nu s-a încheiat în Europa, precum și prognozele bune de peste Ocean. Specialiștii în domeniu nu se așteaptă la modificări semnificative în perioada imediat următoare, dar creșterile de preț ar putea apărea în toamnă, în perioada octombrie-noiembrie, scrie presa de peste Prut.

În ceea ce privește grâul, nivelul mediu pentru marfa livrată în Portul Constanța rămâne la 200 de euro/tonă.

„La noi, grâul s-a recoltat, dar procesul este în plină desfășurare în Uniunea Europeană, în Ucraina și în Rusia; peste ocean, în Statele Unite, la fel. Asta face ca presiunea pe prețul grâului să persiste. Un mic avantaj de circa 5-7 euro/tonă în plus la prețul grâului față de săptămâna precedentă, ne duce la o poziționare superioară la nivelul de 200 de euro/tonă livrat în Portul Constanța”, a precizat expertul în comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe.

Porumbul, atât cât a mai rămas din recolta nouă, va fi consumat în țară, iar prețul oferit de procesatori în această perioadă ajunge până la 900 de lei/tonă.

„Piața locală a declanșat deja o bătălie în spirală a prețurilor. 850-900 de lei/tonă în regiunea de nord a Moldovei, față de 875-895 de lei/tonă în Portul Constanța. Piața internă va prelua controlul și se luptă pentru ceea ce a mai rămas”, a explicat Cezar Gheorghe.

La rapiță, totul depinde de fondurile de investiții în acest moment, iar creșterile semnificative de preț se așteaptă, de asemenea, în toamnă.

„Un nivel de 480 de euro/tonă ca medie, pentru marfa livrată în Portul Constanța, însă potențialul va veni înspre sfârșitul toamnei 2024”, a mai subliniat expertul. 

Precizăm că, potrivit agricultorilor moldoveni, roada din acest an la grâu va fi una dintre cele mai rele, iar prețurile scăzute nu vor acoperi nici măcar costurile de producție.

În nordul țării, se estimează o recoltă de doar 3,5 tone per hectar, în jumătate față de anul trecut. Situația este similară și în sudul țării, acolo unde, fermierii prognozează o recoltă de 1,5 tone per hectar.

Citește și: Agricultorii, despre recoltarea grâului: Nu avem roadă, dar nici preț

Totodată, anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au evaluat mai multe terenuri cu porumb din sudul Republicii Moldova și au constatat că lanurile au fost compromise în proporție 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%.

Citește și: Seceta amenință recolta de porumb în Căușeni. Vezi rezervele de umiditate

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!