В Молдове

Agricultorii, despre recoltarea grâului: Nu avem roadă, dar nici preț

Автор: Lidia Danila
Agricultorii, despre recoltarea grâului: Nu avem roadă și nici preț - agroexpert.md

În prezent, în Republica Moldova, campania de recoltare a grâului este în plină desfășurare. Potrivit agricultorilor, roada din acest an va fi una dintre cele mai rele, iar prețurile scăzute nu vor acoperi nici măcar costurile de producție. În nordul țării, se estimează o recoltă de doar 3,5 tone per hectar, în jumătate față de anul trecut. Situația este similară și în sudul țării, acolo unde, fermierii prognozează o recoltă de 1,5 tone per hectar.

Sergiu Ivanov din raionul Fălești a raportat o recoltă redusă de grâu, între 3 - 3,5 tone per hectar.

„Dacă ar fi să compar cu anul trecut, atunci recolta este în jumătate. Anul trecut am scos 6,800 de tone. Ne-am obișnuit cu condițiile meteo fluctuante, dar nu am văzut o recoltă atât de redusă în ultimii ani. Ministrul Agriculturii a declarat că s-au însămânțat 320.000 de hectare de grâu și se estimează o recoltă de 1,5 milioane de tone. Cum au estimat ei această recoltă? Cum poate fi o asemenea recoltă când suprafața însămânțată și roada este mult mai mică față de anul trecut”, susține agricultorul Sergiu Ivanov.

El adaugă că prețurile scăzute și fluctuante ale cerealelor, împreună cu costurile mari ale inputurilor agricole, pun o presiune semnificativă asupra veniturilor fermierilor.

„Este strigător la cer cum sunt gestionate prețurile. Atunci când era secetă,  tot timpul prețul compensa roada, dar din păcate deja al 3-lea an se simte că se profită de noi din plin. Numai în ultima săptămână a căzut prețul cu 80 de bani. Suntem luați în bătaie de joc”, a declarat Ivanov.

Situația este similară și în sudul țării. Gheorghe Jurcanu din raionul Cahul confirmă că seceta severă și temperaturile extrem de ridicate au redus estimările de recoltă la doar 1,5 tone per hectar.

„Anul trecut porumb nu am avut. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus să nu mai semănăm porumb, bine, dar anul acesta nu avem roadă la grâu și mazăre, deci să nu semănăm nici aceste culturi? Calitatea grâului este una foarte rea. Vizual, spicul pare plin, dar când îl iei în mână, îți dai seama că vreo 60% din boabe sunt necalitative și foarte puține”, spune agricultorul.

Jurcanu subliniază că prețurile actuale ale cerealelor nu vor acoperi cheltuielile, dacă vor rămâne mici.

„Dacă prețul va rămâne mic, nici persoanele cu o recoltă bună nu vor putea supraviețui economic”, adaugă acesta.

Leonid Leu din raionul Cantemir a descris anul curent drept unul dintre cei mai slabi pentru grâu din ultimii 20 de ani, cu o secetă severă și o producție foarte slabă.

„Din cauza condițiilor meteorologice dificile, nu avem doar o recoltă slabă, dar și calitatea boabelor este compromisă. Este absolut de neînțeles cum s-au estimat 1,5 milioane de tone pentru o suprafață semănată mult mai mică și în condiții mult mai nefavorabile”, a menționat fermierul.

În plus, Leonid Leu a criticat prețurile cerealelor, considerându-le cele mai scăzute din ultimii 100 de ani.

„E foarte obijduitor. În condițiile în care la noi e secetă și anul e dificil, prețurile ar trebui să fie mai bune”, a susținut el.

Anterior, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că volumul recoltei de grâu în acest an se așteaptă să fie de circa 1,4-1,5 milioane de tone.

Află și: A început secerișul! MAIA estimează o recoltă de grâu de 1,5 mln de tone

„Este încă foarte devreme de spus care va fi roada la grâu per total. Putem vorbi numai despre cifre estimative. Per total, starea culturilor este una satisfăcătoare și se așteaptă o roadă, dacă vorbim de nord, centru și sud, de la 3,5 - 4,2 tone; 2 tone și 1,5 tone”, a subliniat oficialul, adăugând că producția finală depinde de tipul de îngrășăminte, tehnologia aplicată, materialul semincer și condițiile meteorologice.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!