Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2023 până în prezent. Despre aceasta anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În septembrie, indicele s-a situat la o medie de 124,4 puncte, în creștere de la nivelul de 120,7 puncte înregistrat luna precedentă și cu 2,1% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.
Luna trecută, cotațiile la zahăr au urcat cu 10,4%, comparativ cu august, pe fondul înrăutățirii perspectivelor privind recolta din Brazilia și al temerilor că decizia Indiei de a ridica restricțiile privind folosirea trestiei de zahăr la producerea etanolului ar putea afecta exporturile țării.
Prețurile la cereale au urcat cu 3%, influențate de prețurile mai ridicate de export la grâu și porumb, în timp ce prețul orezului a scăzut cu 0,7%. În plus, prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 4,6%, pe fondul cotațiilor ridicate la uleiul de palmier, de soia, de floarea soarelui și rapiță.
La produsele lactate s-a înregistrat o creștere a prețurilor de 3,8%, iar la carne de 0,4%.