Цены и Тренды

Roadă mai mică la floarea-soarelui. Ce spun agricultorii

Автор: AgroExpert
roadă floarea soarelui - agroexpert.md

Producătorii de floarea-soarelui anunță că în acest an vor avea o roadă mai mică în comparație cu anul precedent. Deși recoltarea abia a început, specialiștii estimează că aceasta va constitui până la două tone la hectar. Din această cauză, uleiul de floarea-soarelui s-ar putea scumpi.

Pe câmpurile din satul Egoreni, raionul Soroca, au fost semănate 270 de hectare de floarea-soarelui. Agricultorii spun că dacă anul trecut au obținut o recoltă medie de peste trei tone de semințe la hectar, anul acesta recolta este mică, scrie Moldova1.

„Din păcate, roadă față de anul trecut este mai scăzută din cauza secetei. Anul acesta iar ne-a afectat o secetă foarte gravă. Lunile când floarea avea nevoie de umiditate, practic nu a plouat de loc. Suntem într-o stare chiar puțin disperați”, spune agricultorul Ion Coțaga.

Datorită vremii însorite, recoltarea a început cu câteva săptămâni mai devreme. Mecanizatorii se grăbesc să adune roada până să înceapă ploile.

„Anul acesta se arată a fi unul slab. Nu-i vinovat nimeni, totul e din cauza secetei. Anul acesta am început recoltarea mai degrabă ca să nu dea ploile și să se strice răsărita, dar ea s-a copt mai repede decât trebuie. Noi tot timpul o strângeam după 20, 21 septembrie, dar anul acesta am început mai devreme că ne temem să n-o pierdem pe cea care este”, spune mecanizatorul Mihai Morari.

Prețul la floarea-soarelui este de aproape șase lei pentru un kilogram. Agricultorii spun că, din cauza roadei mici, există premise pentru scumpirea uleiului.

„Dacă anul trecut și roada a fost mai bună și am vândut-o cu 10 lei, atunci anul acesta 6 lei deja nu-i preț. Sinecostul e mai mare și nu putem scoate nici cheltuielile”, spune agricultorul Ion Coțaga.

În prezent, uleiul este produs din roada de floarea-soarelui de anul trecut.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!