Цены и Тренды

Veste bună pentru fermieri: Scad prețurile îngrășămintelor

Автор: AgroExpert
Veste bună: Scad prețurile îngrășămintelor - agroexpert.md

În 2024, atât importurile, cât și exporturile UE de îngrășăminte sunt în creștere, cel mai probabil ca urmare a scăderii prețurilor. Astfel, importurile UE de îngrășăminte au crescut în ansamblu cu 10%, ajungând la un total de 3,4 milioane de tone.

Achizițiile de îngrășăminte cu azot au scăzut, în special ureea (importată la un preț mediu de 347 de euro/tonă), dar această scădere a fost compensată de creșteri ale importurilor de îngrășăminte cu potasiu, în principal clorură de potasiu (364 de euro/tonă) și îngrășăminte mixte.

Citește și: Amestecul de uree și nitrat de amoniu: Au scăzut prețurile, dar și importurile

UE – Preţ îngrăşăminte

UE Pret N P K mai2024 scaled Scade prețul îngrăşămintelor. Creşte volumul comerţului internaţional

Principala țară furnizoare de îngrăşăminte pentru UE este Rusia, cu 969 mii de tone livrate în perioada ianuarie-februarie 2024, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2023, se arată în datele publicate de Clal.it. Cantități semnificative de îngrăşăminte sunt furnizate și de țările nord-africane precum Egipt, Maroc și Algeria, care sunt producătoare, dar în acelaşi timp şi revând îngrășăminte rusești, scrie Revista Ferma.

Te-ar putea interesa și: Necesarul de îngrășăminte minerale pentru RM, comparativ cu utilizarea efectivă

Exporturile UE de îngrăşăminte au înregistrat o creștere de 7,4%, ajungând la 2 milioane de tone în primele două luni ale 2024, livrările crescând pentru îngrășăminte cu azot și mixte, în timp ce îngrășămintele cu potasiu au scăzut. Destinațiile sunt diverse, principalele ţări fiind SUA, Ucraina și Marea Britanie.

În special, cererea SUA de îngrășăminte este în creștere (+20,7% în perioada ianuarie-martie 2024) și, comparând primele trei luni ale ultimilor ani, importurile SUA de îngrăşăminte au atins cantități record nu doar din UE, ci și de la alți furnizori importanți precum Canada, Rusia, și Arabia Saudită.

UE produce mai puţine îngrășăminte

În 2022, UE a produs 54,4 milioane de tone de îngrășăminte, în scădere cu 7% față de 2021, în principal din cauza costului ridicat al gazelor naturale. Potrivit estimărilor Eurostat, în 2023, producția a scăzut și mai mult, cu 3,4%. Principalii producători UE de îngrășăminte sunt Franța și Germania, urmate de Polonia. Exporturile UE de îngrășăminte în 2022 și 2023 au rămas stabile la 12,4 milioane de tone, în timp ce importurile au fost de 17,6 milioane de tone în 2022 și 16,3 milioane de tone în 2023. de caractere.

Recomandăm și: Prețul sulfatului de amoniu a scăzut considerabil. Cu cât se importă

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!