Aproximativ 700 de lebede moarte au fost descoperite într-o rezervație naturală din Kazahstan unde trăiesc specii rare și pe cale de dispariție.
„În total, în perioada 21 decembrie - 8 ianuarie, 675 de lebede moarte au fost descoperite pe lacul Karakol”, situat într-o rezervație naturală din apropierea Mării Caspice (vest), a anunțat ministerul kazah al Mediului.
Păsările au murit de gripă aviară, iar la fața locului au fost trimiși specialiști, în timp ce alte zeci de cadavre de lebede sunt găsite zilnic.
Anterior, activiștii de mediu și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la problemele de mediu din această zonă din vestul Kazahstanului, în special în ceea ce privește poluarea aerului și a apei, precum și deșertificarea, scrie dcnews.
La sfârșitul anului 2022, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a solicitat în mod expres conservarea acestui lac artificial Karakol, unde trăiesc numeroase specii protejate.
„Este important să păstrăm acest rezervor unic. Una dintre problemele extrem de urgente ale regiunii este deşertificarea”, a declarat oficialul.
Amintim că, în Republica Moldova, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii.
Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii
pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova
Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.
Ulterior, în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, au fost înregistrate 15 focare de influență aviară la fauna sălbatică și 10 focare la păsările din exploatațiile nonprofesionale, iar în perioada 29 decembrie - 9 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 15 focare de gripă aviară la fauna sălbatică, dar și la păsările din exploatațiile nonprofesionale.