В мире

Aproape 100 de mii de gospodării țărănești, nefuncționale. De ce renunță fermierii

Автор: AgroExpert
fermieri gospodării legislație - AgroExpert.md

Gospodăriile țărănești, sunt forma de organizare pe care o promovează Ministerul Agriculturii ca fermierii să beneficieze de subvenții, iar asociindu-se să-și poată exporta m ai ușor producția. Or, datele Serviciului fiscal arată că în prezent au fost depistate 95 mii de gospodării țărănești nefuncționale.

„Datele privind gospodăriile care urmează să fie excluse din registrul de stat începând cu 25 ianuarie 2023 sunt publicate pentru fiecare regiune și municipalitate pe site-ul ministerului. SFS amintește că anul trecut au intrat în vigoare modificări la Legea privind instituirea unor măsuri de sprijin pentru gospodăriile țărănești (agricole), inclusiv simplificarea procedurii de excludere a gospodăriilor agricole inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (agricole) și din Registrul fiscal de stat”, susține instituția.

În conformitate cu procedurile stabilite, primăria informează fondatorii gospodăriilor țărănești (agricole), conform unei liste prescrise, cu privire la inițierea procedurii de excludere și publică un anunț pe pagina oficială de internet sau pe panoul de informare al primăriei. În termen de două luni de la publicarea notificării, gospodăriile pot solicita încheierea procedurii de excludere. În cazul în care o astfel de cerere nu este depusă în termenul stabilit, primăria, din proprie inițiativă, decide să excludă ferma din Registrul gospodăriilor țărănești (ferme). În plus, conform procedurilor, SFS exclude din Registrul fiscal de stat fără control fiscal codurile fiscale ale gospodăriilor țărănești (agricole) inactive și transmite această informație către CNAS.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, „Astăzi Republica Moldova din punct de vedere a dezvoltării a bazei legale de funcționare în agricultură, chiar dacă suntem în prezent, noi suntem în 1991. Vom face regulă și ordine în tot ce privește activitatea în agricultură. Lipsa de claritate în modul de organizare din punct de vedere juridic al pieței agricole duce la faptul că măsurile de subvenționare și de susținere din partea statului sunt neclare. Orice investitor ce ar vrea să vină în Republica Moldova și ar vrea să facă activitate economică nu înțelege unde se amplasează”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, experții în agricultură susțin că o parte din fermieri renunță singuri la gospodăriile țărănești din cauza ca renunță la afacerea din agricultură sau pur și simplu falimentează. Or, în urma reformei s-a început radierea lor din registrul ASP, deoarece nu mai sunt funcționale.

Ieri, în cadrul ședinței Parlamentului, a fost aprobată simplificare înregistrării gospodăriilor țărănești.

Termenul de înregistrare a gospodăriilor țărănești (de fermier) va fi micșorat, iar certificatul de înregistrare a acestora va fi exclus. Parlamentul a votat, astăzi, în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a Legii privind gospodăriile țărănești (de fermier).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!