В мире

Bulgaria va interzice importul de floarea-soarelui din Ucraina

Автор: AgroExpert
Bulgarea interzice floarea soarelui - agroexpert.md

Bulgaria va interzice importul de floarea-soarelui din Ucraina. În urma discuțiilor dintre Guvern și producătorii agricoli nemulțumiți, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este ca importurile de semințe de floarea-soarelui să fie oprite până se va stabili o cotă cu Guvernul de la Kiev. În plus, prim-ministrul croat, Andrej Plenković, a anunțat recent că Croația nu va importa cereale ucrainene, pentru a-și proteja fermierii.

În viitorul apropiat, Bulgaria intenționează să înceteze importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, potrivit declarațiilor prim-ministrului bulgar, Nikolai Denkov, după câteva ore de negocieri cu producătorii agricoli care protestează împotriva importului de produse agricole ucrainene, a anunțat Agroportal.

Bulgaria va interzice importul de floarea-soarelui ucraineană

Importul de semințe de floarea-soarelui ucraineană va continua, potrivit prim-ministrului bulgar, de îndată ce cota sa va fi stabilită cu Kievul, promițând că va discuta această problemă cu omologul său.

„Voi purta o conversație cu prim-ministrul Ucrainei, în care voi explica că în cadrul discuțiilor de astăzi am spus că va exista o anumită cotă pentru Bulgaria, iar această cotă va fi permisă pentru importurile în Bulgaria numai după ce vom clarifica cât de mare este și despre ce este vorba. În viitorul apropiat, nu vom permite importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina”, a subliniat Denkov.

Premierul este categoric că până acum nu au fost depistate încălcări ale cerințelor privind calitatea produselor agricole importate din Ucraina. Dacă sunt găsite, acestea vor fi trimise imediat înapoi.

Ministrul de Finanțe, Asen Vasiliev, a precizat că importul de floarea-soarelui din Ucraina va fi permis atunci când vor exista volume clare convenite între fermieri și industria prelucrătoare. Este sigur că veniturile bugetare nu vor avea de suferit.

Croația nu va importa cereale ucrainene

Premierul croat Andrej Plenković a declarat că țara sa nu va importa cereale ucrainene și nu a exclus interzicerea acestor importuri, cum au făcut Polonia, Ungaria și Slovacia, potrivit politico.eu.

„Poziția Croației, pe care dorim să o menținem, este că suntem o țară de tranzit, nu o țară care primește cantități enorme de cereale ucrainene mai ieftine decât ale noastre, ceea ce ar însemna ca fermierii noștri să aibă probleme”, a declarat Plenković.

Kiev a lansat luni, 18 septembrie, acțiuni legale împotriva celor trei țări din Uniunea Europeană la Organizația Mondială a Comerțului, pentru refuzul lor de a renunța la interzicerea produselor agricole ucrainene. Polonia, Ungaria și Slovacia au implementat interdicții unilaterale pentru a-și proteja piețele interne de o creștere a exporturilor de cereale ieftine din Ucraina, sfidând Comisia Europeană, care vinerea trecută a decis să permită vânzările de produse agricole în UE.

Întrebat dacă Croația va implementa o interdicție similară, Plenković nu a răspuns, dar a precizat că porturile croate facilitează în prezent trecerea cerealelor ucrainene în țări terțe, potrivit rapoartelor.

Croația pus la dispoziția Ucrainei porturile sale maritime, în timp ce accesul acesteia din urmă la Marea Neagră este blocată de Rusia, pe fondul războiului. Nu se știe cât de multe cereale au fost exportate prin porturile croate, dar ruta este „deja populară”, a declarat prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, la începutul acestei luni.

Te-ar putea interesa și: Evoluția prețului la uleiul de floarea soarelui în septembrie

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor cere interzicerea importului de floarea soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023. În caz contrar, reprezentanții susțin că protestele agricultorilor sunt inevitabile.

„Înainte de ședință noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința, nu au infirmat informația respectivă”, se arată în declarația Asociației Forța Fermierilor.

Citește și analiza expertului Iurie Rija: Costuri la producerea florii-soarelui și a uleiului

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!