В мире

Companiile din stânga Nistrului au început să contribuie la bugetul RM

Автор: AgroExpert
taxe vamale Cod Vamal - agroexpert.md

De la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, agenții economici din regiunea transnistreană au achitat taxe vamale în sumă de 8,4 milioane lei în bugetul de stat al Republicii Moldova.

Din totalul declarațiilor vamale - 578 depuse de către agenții economici care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, taxa vamală a fost achitată pentru 262 declarații, iar alte 316 au fost depuse cu aplicarea preferințelor fiind prezentate certificate de origine preferențiale. Informațiile sunt prezentate în comunicatul emis de Serviciul Vamal.

„Banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.”, a precizat Serviciul Vamal.

În total, de la începutul anului, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat aproape 2 miliarde lei.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, obiectivul căruia este uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.

În acest context, Serviciul Vamal a informat că toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale.

Citește și: Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat o adresare video către conducerea de la Chişinău în care se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite aceste taxe vamale.

„Colectarea forțată a taxelor vamale de la entitățile economice din stânga Nistrului nu reprezintă valori europene, însă o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială. Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană prin programul DCFTA, iar autoritățile de la Chișinău au făcut totul pentru a pune o spiță în roți la această decizie. Voi sunteți cei care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre, care sunt înregistrate în Republica Moldova”, a declarat Krasnoselski.

Află și: Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat noului Cod Vamal

Ulterior, la câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal, așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunță că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Te-ar putea interesa și: Fermierii din Dubăsari vor fi obligați să achite taxe în bugetul regiunii transnistrene

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!