În total, de la începutul anului, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat aproape 2 miliarde lei.
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, obiectivul căruia este uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.
În acest context, Serviciul Vamal a informat că toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale.
Citește și: Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat o adresare video către conducerea de la Chişinău în care se arată indignat de faptul că oamenii de afaceri din Transnistria trebuie să achite aceste taxe vamale.
„Colectarea forțată a taxelor vamale de la entitățile economice din stânga Nistrului nu reprezintă valori europene, însă o încălcare a dreptului la activitatea antreprenorială. Europa a fost cea care a acordat Transnistriei dreptul de a desfășura activitate economică externă cu Uniunea Europeană prin programul DCFTA, iar autoritățile de la Chișinău au făcut totul pentru a pune o spiță în roți la această decizie. Voi sunteți cei care nu deschideți conturi bancare pentru întreprinderile noastre, care sunt înregistrate în Republica Moldova”, a declarat Krasnoselski.
Află și: Toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat noului Cod Vamal
Ulterior, la câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal, așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunță că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol.
Te-ar putea interesa și: Fermierii din Dubăsari vor fi obligați să achite taxe în bugetul regiunii transnistrene