В мире

Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă ambrozia. Ce amenzi riscă

Автор: AgroExpert
Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă ambrozia - agroexpert.md

Potrivit prevederilor legale, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în perioada cuprinsă între răsărirea acesteia și apariția primelor inflorescențe. Despre aceasta precizează Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).

„Pentru a preveni extinderea ambroziei și pentru a o elimina de pe terenurile intravilane și extravilane, Codul Contravențional al Republicii Moldova impune obligații stricte proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare substanțiale, care pot ajunge până la 6000 de lei pentru persoanele juridice”, se arată în comunicatul emis de IPM.

Aceste lucrări trebuie să fie realizate cu responsabilitate și eficiență, pentru a preveni răspândirea polenului alergizant.

Autoritățile administrației publice locale sunt responsabile cu identificarea terenurilor infestate și cu transmiterea somațiilor către proprietarii sau deținătorii acestora.

Există mai multe metode eficiente de combatere a ambroziei, printre care cosirea manuală sau mecanică, aplicarea de erbicide sau distrugerea manuală a focarelor izolate.

Pentru rezultate optime, este recomandată repetarea lucrărilor de combatere de mai multe ori pe an și respectarea cu strictețe a cadrului legal în vigoare.

„Ambrozia reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea umană. Cu un potențial alergenic ridicat, această buruiană poate cauza alergii severe și complicații respiratorii, dacă este lăsată să se răspândească”, menționează inspectorii de mediu.

Citește și: Soluția pentru combaterea ambroziei. HELIANTHEXTM vine în ajutor

Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază că eliminarea ambroziei nu este doar o obligație legală, ci și un act de responsabilitate față de sănătatea comunității. Prin respectarea prevederilor legale și adoptarea unor metode eficiente de combatere, putem contribui la reducerea riscului de alergii și îmbunătățirea calității vieții în comunitățile noastre.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!