În intervalul 1 - 15 martie, au fost recepționate 43 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență, un instrument financiar conceput pentru producătorii de cereale. Dintre acestea, 26 au fost aprobate.
Până în prezent, valoarea totală solicitată este de 16 milioane de lei, iar valoarea garanțiilor constituie 14,49 milioane de lei, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Agricultorii pot obține credite cu o valoare maximă de 500 de mii de lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.
Află și: Creditul Agricol de Urgență: Ce înseamnă categoria substandard
Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii se adresează băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.
Precizăm că, anterior, fermierii s-au arătat îngrijorați de refuzurile primite din partea băncilor. Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROEXPERT că urmează să fie organizată o întâlnire în cadrul căreia se va discuta această situație.
Recomandăm și: Fermierii, îngrijorați că nu pot accesa Creditul de Urgență. Răspunsul MAIA
Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.
Te-ar putea interesa și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.
Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile