Ministerul Mediului în parteneriat cu Asociația Experților Pro-Mediu a organizat o masă rotundă cu genericul „Evaluarea gradului de utilizare a produselor din plastic, inclusiv cele de unică folosință și generarea de deșeuri din plastic în Republica Moldova”.
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului privind utilizarea produselor din plastic de pe întreg teritoriul țării, în special, celor de unică folosință. Studiul a analizat 6 grupuri de beneficiari: autoritățile publice locale, producători (importatori) de produse în ambalaje din plastic și producători (importatori) de produse din plastic, antreprenori care prestează servicii, în principal în domeniul alimentației, entități autorizate în gestionarea deșeurilor, comunitatea civilă, asociații, organizații non-profit, consumatori.
Sondajul efectuat a conturat imaginea tuturor factorilor care influențează luarea deciziilor publice, precum și anumite lacune în legislație și a creat reflectarea societății la provocările de politică publică privind deșeurile de plastic, care vor fi abordate în viitorul apropiat în legislația națională în materie de deșeuri. De asemenea, rezultatele arată obiectivele existente privind utilizarea produselor de plastic, valorificarea deșeurilor acestora, percepția importanței de reducerea a volumului acestora, gradul de pregătire a subiecților față de renunțare, reciclare, reutilizare.
Rezultatele studiului vor contribui la îmbunătățirea și armonizarea cadrului normativ și instituțional aferent managementului deșeurilor din plastic, precum va crea premise pentru regândirea și reevaluarea riscurilor asociate cu plasticul, atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană. De asemenea, acest studiu va permite adoptarea ulterioară a unor modele mai sustenabile de producție și utilizare a plasticului cu o mai bună gestionare a deșeurilor de plastic.
Totodată, prezintă suport informațional necesar întru formularea de inițiative legislative, extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de colectare și reciclare a plasticului, responsabilizarea populației și stabilirea de parteneriate durabile cu agenții economici, implicați direct în producerea și gestionarea acestor deșeuri.
Masa rotundă a fost organizată cu suportul Institutului Național de Cercetări Economice, din cadrul Academiei de Studii Economice, în cadrul proiectului „Reducerea impactului asupra mediului cauzat de deșeurile din plastic în zonele de frontieră din Moldova”.