Pe 15 mai este marcată Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă. Această zi are scopul de a reaminti de responsabilitatea de a proteja planeta și de a transmite un mediu sănătos și durabil generațiilor viitoare.
Conform unor studii, temperatura medie globală a suprafeței Pământului în ultimul secol, a crescut cu 0,6 până la 0,9 grade Celsius (1,1 până la 1,6 ° F) între 1906 și 2005, iar rata creșterii temperaturii aproape s-a dublat în ultimii 50 de ani.
Schimbările climatice se resimt tot mai mult și la nivel național, prin modificarea tiparelor precipitațiilor, amplificarea eroziunilor.
„La nivel global se observă prelungirea sezonului de vegetație în unele regiuni și topirea calotelor glaciare și a ghețarilor ceea ce deja pune presiune asupra ecosistemelor prin schimbarea sezonului de vegetație în multe părți ale globului. Sezonul de vegetație în anumite părți ale emisferei nordice a devenit mai lung cu două săptămâni în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Primăvara vine mai devreme în ambele emisfere”, precizează Agenția de Mediu.
Încălzirea globală are ca rezultat:
- zile calde mai frecvente și mai puține zile răcoroase, cea mai mare încălzire având loc pe uscat;
- valurile de căldură sunt mai lungi și mai intense, acestea vor deveni tot mai frecvente;
- furtunile, inundațiile și secetele vor fi în general mai severe pe măsură ce modelele de precipitații se schimbă. Uraganele pot crește în intensitate din cauza temperaturilor mai calde la suprafața oceanelor.
„Valurile de căldură, secetele și ploile abundente au crescut în frecvență în ultimii 50 de ani, iar încălzirea globală indusă de om a condus mai mult la această tendință. Fiecare din noi poate contribui la reducerea impactului asupra mediului prin reciclare, economisirea energiei, reducerea emisiilor de carbon sau adoptarea unui stil de viață sustenabil, fiecare acțiune individuală are un impact semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice”, susțin reprezentanții Agenției de Mediu.