Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că în prezent elaborează Hotărâre de Guvern pentru a ajuta agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023. Declarație vine în contextul în care Asociația Forța Fermierilor insistă ca aceste subvenții care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare să fie achitate până la 31 martie 2024.
„La 16 ianuarie 2024, MAIA fiind axat pe soluționarea problemelor agricultorilor, a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin. Eligibili sunt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb și cei din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023, în baza actelor de constatare eliberate de CSE. În prezent, ministerul elaborează o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea acestei măsuri”, se arată în comunicatul emis.
Totodată, autoritățile punctează că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori.
„Se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. La 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6.572 de cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare (avans, post-investiții, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic)”, se mai menționează în nota informativă/
La situația din 22 ianuarie AIPA a reușit achitarea a 878 de cereri de acordare a subvențiilor în sumă de circa 155 milioane de lei.
MAIA subliniază că acordarea priorității unor măsuri, în defavoarea altora și înafara principiului primul venit-primul servit este o acțiune discriminatorie față de agricultori.
Amintim că, Asociația Forța Fermierilor insistă ca să fie achitate datoriile la subvențiile, care compensează dobânzile agricultorilor la credite bancare și nebancare, până la 31 martie 2024. Conducerea menționează că acest lucru este important pentru a evita distrugerea definitivă a agricultorilor din zonele rurale și revolta socială.
Citește și: Peste 400 de agricultori afectați de secetă vor primi suport financiar