Seceta, conflictul din Ucraina, creșterea costurilor pentru mijloacele de producție și prețurile extrem de scăzute la produsele agricole au lăsat o amprentă profundă asupra agricultorilor din Republica Moldova. Confruntați cu aceste provocări, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pe 21 octombrie pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Președintele Consiliului de Administrare al Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală, a subliniat că acest congres are menirea de a găsi soluții concrete pentru susținerea agricultorilor mici și mijlocii, care se confruntă cu provocări semnificative în sectorul agricol.
„Agricultura, la moment, se află într-o situație foarte complicată din cauza prețurilor pe piața cerealieră, dar și în celelalte subramuri ale agriculturii sunt provocări. Am hotărât să organizăm acest Congres ca să vedem cum procedăm în continuare, să scoatem la iveală anumite soluții și să ne adresăm către structurile statului cu niște propuneri concrete, care pot ajuta agricultorii mici, mijlocii și medii. Acest segment de agricultori se află într-o situație mai gravă, dar dacă azi nu luăm măsuri pentru a susține agricultorii mici, mâine vor suferi agricultorii mari”, a declarat președintele Consiliului de Administrare al Asociaţiei Forța Fermierilor, Ion Plămădeală.
Totodată, președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a adus în discuție faptul că, în Uniunea Europeană, se acordă sprijin fermierilor prin plăți direct la hectar și că aceasta este o abordare pentru asigurarea stabilității în agricultură.
„Agricultura nu este business, cei din Uniunea Europeană au înțeles acest lucru și de aceea 75% din buget este îndreptat spre plăți directe la hectar. Comisia Europeană și țările membre UE înțeleg că dacă fermierii nu vor fi susținuți, atunci nu vom putea spune că Uniunea Europeană este siguranța alimentară”, susține Valeriu Cosarciuc.
Producătorii agricoli din raionul Cahul resimt în mod direct impactul sever al factorilor climatici asupra afacerilor lor.
„Situația în care ne aflăm la moment este una critică, aș spune chiar catastrofală. Recolta este mică, prețurile sunt mizere la producția agricolă, iar la inputurile necesare pentru creșterea producției sunt prețuri mari. În așa condiții, practic, este imposibil de supraviețuit”, a afirmat Andrei Ceban, fermier din Cahul.
Agricultorul a mai adăugat că Guvernul trebuie să acționeze rapid pentru a salva producătorii agricoli din sate, subliniind că doar prin dialog se poate de depășit criza din agricultură.
„Consider că autoritățile noastre ar trebui să ia o atitudine destul de serioasă pentru salvarea producătorilor agricoli de la sate. Cheia succesului îl văd în dialog, dar nu în confruntări”, menționează Andrei Ceban.
Un alt fermier a subliniat că dezvoltarea sectorului agricol ar trebuie să fie pusă în prim-plan în agenda Republicii Moldova.
„Sectorul agricol trebuie sa fie o prioritate pentru țara noastră. Fără agricultură modernă nu este posibilă dezvoltarea cu succes a economiei naționale și creșterea nivelului de trai al populației”, spune Mihail Ciorici.
Totodată, în cadrul Congresului unii fermieri au împărtășit experiențele lor și au cerut autorităților să introducă măsuri de sprijin și de subvenționare identice cu cele din Uniunea Europeană.
„Eu reprezint o întreprindere care gestionează în jur de 400 de hectare de teren și am 8 angajați. Agricultura europeană înseamnă un sat european, căci nu poate să existe sat european fără agricultură. Pentru asta, însă, autoritățile trebuie să aibă o abordare europeană față de agricultură și în deosebi față de subvenționare, exact ca țările europene. Acolo, autoritățile au înțeles că agricultura este o ramură care trebuie subvenționată și susținută de către stat”, a specificat Nicolae Olaru, fermier din Rezina.
Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că subvenția la hectar este plătită numai în țările membre a Uniunii Europene.
„Noi vorbim în jur de 400 de milioane de euro, bani care ar trebui să-i avem în buget. Nu și-a permis România niciodată să plătească acești bani pentru hectar până nu a fost membru al Uniunii Europene. Eu propun ca împreună să muncim, astfel încât Republica Moldova să ajungă membru al UE și să avem acești bani în fondul nostru pe care să-i atribuim fiecărui agricultor”, precizează oficialul.
În cadrul discuțiilor situația a devenit tensionată, întrucât fermierii, nemulțumiți de activitatea Guvernului l-au asaltat cu întrebări.
„Noi trebuie să redescoperim această afacere pentru că s-a schimbat piața bazinului Mării Negre, dar și piața Uniunii Europene. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare mereu a fost deschis pentru agricultori și reieșind din necesitățile lor am încercat să găsim soluții. Trebuie de lucrat împreună cu agricultorii și asociațiile pentru ca toți fermierii să devină milionari, pentru că aceștia produc pâine care se mănâncă de trei ori pe zi”, a punctat Vladimir Bolea.
La final, agricultorii prezenți la Congres au votat o rezoluție care cuprinde mai multe revendicări. Fermierii susțin că, dacă în următoarele șapte zile autoritățile nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest, inclusiv cu folosirea tehnicii agricole.
Citești și: Fermierii au votat o rezoluție: Cer demiterea ministrului Vladimir Bolea
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!