Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură anunță că a debursat subvenții în sumă de 92 milioane de lei fermierilor. Este vorba de 377 de cereri de puse de agricultori pentru finanțare.
Pe categorii banii au fost repartizați - 84,6 mil. lei pentru subvenții post-investiționale, 5,0 mil. lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans ce contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, 1,9 mil. lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea proiectului start-up și 0,5 mil. leipentru cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER.
În anul 2022, AIPA a recepționat un număr record de cereri cu privire la acordarea sprijinului financiar – 16 146.
La situația din 27 decembrie 2022, AIPA a reușit debursarea pe contul solicitanților de subvenții 1,6 miliarde de lei. Achitarea a 1,2 miliarde de lei subvenții post-investiționale, plăți directe per cap de animal – 150 mil. lei (cu 42% mai mult comparativ cu anul 2021), susținerea a 34 proiecte star-up pentru care au fost alocate 21,0 mil. le, implementarea proiectelor ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale în sumă de 65,0 mil. lei pentru implementarea a 55 proiecte investiționale, rambursarea accizei la motorină pentru 3871 cereri în sumă de 115,0 mil. lei, funcționarea a 37 Grupuri de Acțiune Locală – 17,4 mil. lei, finanțarea a 435 proiecte în sumă de 40,8 mil. lei.
Pentru anul 2023, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,5 miliarde de lei.
Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, la capitolul agricultură, prevede îmbunătățirea mecanismului de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.
Prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare urmăresc creșterea competitivității și productivității agricole, dezvoltarea domeniilor cu valoare adăugată, cu potențial de export, încurajarea asocierii fermierilor în cooperative, diversificarea activitățile economice.
Pentru anul 2023, banii alocați pentru subvenții sunt în sumă de 1,5 miliarde de lei – mărimea fondului a rămas neschimbat față de cel de anul trecut care a fost majorat la 1,7 miliarde de lei după rectificarea bugetară din luna martie.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!