В Молдове

Alaiba: „Cifră record!”. Câți comercianți au tranzitat la activitatea independentă

Автор: AgroExpert
Alaiba comercianți patentă activitate independentă - agroexpert.md
Peste 2.000 de foști titulari de patente de întreprinzător în domeniul comerțului cu amănuntul au tranzitat la activitate independentă. Datele au fost prezentate de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„Cifră record! În ultima săptămână, alți 358 de foști patentari și-au înregistrat aparatul de casă și lucrează cu bon fiscal, iar în total avem 2.227 de comercianți care au tranzitat la activitate independentă. Un progres al reformei de 55% pe țară, iar asta fără patentarii care au decis să treacă direct la SRL”, a precizat Dumitru Alaiba.
Potrivit ministrului, raioanele Anenii Noi și Criuleni sunt cele mai active, unde circa 75% muncesc cu aparat de casă. Acestea sunt urmate de: Cahul - 70,16%, Rîșcani - 63,35%, Cimișlia - 61,45%, Ialoveni - 57,14%, Soroca - 55,14%, Leova - 54,87%, Fălești - 50%.
 
Orice fost titular de patentă care tranzitează la activitatea independentă poate să beneficieze de compensarea cheltuielilor, până la 10 mii de lei. Tot ce trebuie să facă este să depună până pe 31 august cerere pentru a primi acest ajutor din partea Guvernului. Oficialul a mai menționat că la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) s-au înregistrat 1.612 de solicitări de compensare a cheltuielilor suportate.
„1.612 de comercianți au solicitat compensarea cheltuielilor de tranziție, până la 10.000 de lei, iar dintre aceștia 1.031 deja au primit banii”, a menționat oficialul.

Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Totodată, Guvernul a aprobat regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3.000 de lei pe an. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!