В Молдове

Alexandr Slusari contrazice autoritățile: S-au importat nu 10, dar 57 de camioane cu porumb din Ucraina

Автор: AgroExpert
Porumb Ucraina Forța Fermierilor - agroexpert.md

Directorul Executiv al Asociației „Forța Fermierulor”, Alexandru Slusari, susține că în Republica Moldova, în luna mai au fost importate 57 de camioane cu porumb, și nu 10 cum a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Astfel, Alexandru Slusari a prezentat statistici oficiale de importuri și tranzit al cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, furnizate de Serviciul Vamal.

„Potrivit datelor, în luna mai au fost importate în Republica Moldova nu 10 camioane cu porumb, cum s-a afirmat, ci 57. Volumul total de import al porumbului a însumat 1.430 de tone, la un preț mediu de 2,7 lei per kilogram, ceea ce este aproximativ cu 1,5 lei mai puțin decât prețul de cost al unui kg de porumb, produs în anul agricol 2022 în Moldova”, susține Alexandr Slusari. 

Directorul executiv al Asociației a atras atenția că importurile masive din Ucraina au dus la dezechilibrarea pieței și la presiuni asupra prețurilor interne.

„În perioada anului agricol 2022/2023, au fost importate din Ucraina aproximativ 27 de mii de tone de grâu, 52 de mii de tone de porumb și 57 de mii de tone de floarea-soarelui. Aceste cantități sunt considerate suficiente pentru a afecta piața internă și a pune presiune asupra agricultorilor locali și a prețurilor interne Cu importuri  și tranzitul din Ucraina se ocupă companiile moldovenești, care au abandonat piața internă”, mai spune Slusari.

În context, Alexandr Slusari a adăugat că Portul Giurgiulești nu exportă practic cereale și oleaginoase de origine moldovenească în prezent. El a solicitat statului să aplice măsuri tarifare sau netarifare pentru restricționarea importurilor de produse agricole din Ucraina și, în același timp, să acorde compensații fermierilor pentru a reduce costurile exorbitante de producție. Slusari a avertizat că, în absența unor astfel de măsuri, falimentul multor agricultori mici și mijlocii este iminent.

„Dacă statul se teme să aplice pârghiile tarifare sau netarifare privind restricționarea importurilor producției agricole din Ucraina, atunci Guvernul este obligat să acorde fermierilor compensații la fiecare hectar de cereale și oleaginoaselor în vederea micșorării costurilor exorbitante de producere. Altfel falimentul mai multor agricultori mici și mijlocii este iminent. Atragem atenție că pentru țările vecine din Europa de Est UE a aplicat ambele măsuri de protejare, atât restricționarea importurilor, cât și alocarea sprijinului financiar suplimentar”, se mai arată în comunicatul emis.

Potrivit lui Slusari, această situație critică a determinat fermierii să anunțe un protest pe data de 7 iunie 2023, cerând sprijin și măsuri adecvate din partea guvernului moldovean pentru a proteja producătorii agricoli locali și a asigura un echilibru pe piața internă a cerealelor și oleaginoaselor.

Amintim că, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că în ultima perioadă, au fost importate doar 10 camioane de porumb din Ucraina. De asemenea, oficialul a precizat că Republica Moldova nu va interzice importurile din Ucraina, ci va monitoriza constant acest proces, întrucât  „o interdicție a importurilor ar genera reacții similare din partea Kievului, care ar impune restricții produselor noastre”.

Totodată, precizăm că, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au cerut autorităților în reptate rânduri să introducă restricții la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina.

În lipsa unor decizii de susținere, agricultorii organizează un protest în Piața Marii Adunări Naționale în perioada 7-30 iunie. Asociația Forța Fermierilor a expediat în adresa Primăriei municipiului Chișinău o declarație în care anunță despre întrunire sub formă de protest non-stop.

Moldova a exportat de 15 ori mai mult porumb, decât a importat

Pe de altă parte datele analizate şi publicate de expertul Iurie Rija relevă că în primele patru luni ale acestui an din Ucraina au fost importate circa 21.370 tone de porumb, la un preţ mediu de 4,14 lei pentru un kilogram, scrie Mold-street.

Dacă cumulăm cu datele pentru luna mai, rezultă o cantitate de aproximativ 22.800 de tone. De notat că circa 99% din porumbul importat în Moldova a fost din Ucraina.

Pentru comparaţie în această perioadă ţara noastră a exportat peste 333.000 tone de porumb, ceea ce este de circa 15 ori mai mult decât am importat. Preţul mediu de export a fost de 4,77 lei pentru un kilogram.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!