Situația privind focarul de răspândire a lăcustei se agravează. Fermierul care a notificat instituțiile statului privind prezența insectelor spune că deși a tratat terenurile sale, dăunătorii au revenit în lanurile sale din cauza iresponsabilității unui alt agent economic și a neglijenței autorităților abilitate.
„Agricultorul din raionul Sîngerei, care a depistat lăcusta în lanul de floare soarelui a acționat prompt în vederea nimicirii dăunătorului. Câmpul și fâșia forestieră adiacentă au fost stropite de două ori cu un preparat puternic”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor din acre face parte și Sergiu Marandiuc.
Potrivit fermierul, agentul economic care deține terenuri agricole în vecinătate, nu a efectuat acțiuni similare, iar peste 3 zile lăcusta a început să migreze din câmpurile lui la alte terenuri.
„Totul se întâmplă pe fundalul inacțiunilor ANSA oficiul Bălți, care nu întreprinde nicio măsură juridică față de agentul economic, care sabotează combaterea lăcustei. Tărăgănarea respectivă poate costa foarte scump agricultorilor din raionul Sîngerei”, se mai arată în comunicatul Agenției.
Contactați de AGROEXPERT, responsabilii din cadrul Direcției Controlul produselor de uz fitosanitari și fertilizanți, susțin că ANSA este responsabilă doar de stabilirea planului de acțiuni.
„Șeful direcției s-a deplasat la fața locului și va indica agenților economici din prejmă să ia măsurile pentru tratarea terenurilor. ANSA indică obligativitatea efectuării acțiunilor de combatere pentru că obiectul este periculos, cu răspândire în masă”, a declarat inspectorul principal Valeriu Bodaci.
Totodată, reprezentanții au declarat că toate cheltuielile nu vor fi suportate de agenții economici.
„Toate costurile pentru tratare cel mai probabil vor fi făcute din contul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Sunt surse speciale pentru combaterea obiectului cu răspândire în masă”, a mai precizat inspectorul principal.
Amintim că, un fermier din raionul Sîngerei se confruntă cu o situație gravă în gospodăria sa, unde lăcustele au invadat câmpurile de floarea-soarelui. Cu o suprafață totală de 300 de hectare, agricultorul a observat că aproximativ 100 hectare cultivate cu floarea-soarelui dar și soia sunt afectate în mod semnificativ de acești dăunători.
Ulterior, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a afirmat că lăcustele care au invadat terenuri agricole din raionul Sîngerei sunt din specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Insectele au adus pagube lanurilor de floarea soarelui, soia și porumb a unui agricultor din regiune.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!