В Молдове

Antreprenoarele din R. Moldova au descoperit tainele apiculturii românești

Автор: AgroExpert
Apicultoare Moldova vizită România Ion Maxim - agroexpert.md

Câteva apicultoare din Republica Moldova au participat recent la o vizită de studiu în România. În cadrul acesteia, producătoarele apicole autohtone au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de producere și procesare a produselor.

Vizita a fost organizată de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), în colaborare cu UCIP IFAD, în perioada 23 - 27 octombrie.

„Beneficiarele proiectului au fost femeile antreprenoare. Vizita a inclus mai multe schimburi de experiență și preluări ale bunelor practici de la colegii din România. În primul rând, am studiat forma asociativă la ei, cum se dezvolte, cum interacționează asociațiile cu apicultorii și organele de stat. Un alt aspect a fost studierea practicilor de exploatare a familiilor de albine, plecând în vizite la apicultori”, a declarat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim. 

Ion Maxim a adăugat că, în timpul vizitei, au fost abordate subiecte precum optimizarea costurilor de producție și procesare a mierii. 

„Am fost la diferiți apicultori unde am aflat practici pentru a obține produse, dar diminuând cheltuielile. Am acumumulat experiență și de la procesatori, care ne-au spus cum mai ușor să valorificăm mierea. Totodată, am avut o întâlnire cu Asociația Crescătorilor de Albine din România. Apoi am fost la ambasada Republicii Slovenia în Republica Moldova, cu reședința în București. Am rămas impresionați de proiectul implementat în România despre importanța albinei, proiect pentru clasele întâia - a patra. Dorim să implementăm acest proiect și în Republica Molodva. Vrem să promovăm apicultura și importanța albinei în școli, respectiv să educăm copii să iubească natura și să înțeleagă importanța albinei de mici”, precizează Ion Maxim.  

Apicultoarele au avut oportunitatea să viziteze: Asociația Crescătorilor de Albine, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, Ambasada Republicii Slovenia în Republica Moldova, cu reședința la București, Dealurile Sultanului, Direcția pentru agricultură județeană Prahova, Liceului Tehnologic Agromontan "Romeo Constantinescu" din orașul Vălenii de Munte, Meli Feli, Ovisan, Stupina Mirea Ion. 

Victoria Sobol este o tânără antreprenoare care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii - „Stupina Codrilor”. Un lucru inovator promovat este terapia cu zumzet. Consideră că vizita în România a fost o bună oportunitate de a acumula experiență pentru a-și dezvolta afacerea. 

„Vizita a fost una foarte interesantă, de unde am putut acumula informații și experiențe noi. Am înțeles că multe lucruri pot fi implementate în Moldova. Am fost la stupina „Dealurile Sultanului”. În curând aceștia vor deschide un Centru Apicol Multifuncțional folosind aerosolii din stup și zumzetul albinelor. De acolo am aflat practici despre apiterapie, pe care doresc să le implementez și eu. Este bine să învățăm de la cei care au experiență, ca să implementăm fără greșeli și cheltuieli suplimentare”, a menționat Victoria Sobol. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!