Antreprenoarele din Republica Moldova sunt încurajate să își dezvolte afacerile, iar cele la început de cale - să le inițieze. Programul de susținere a Antreprenoriatului Feminin prevede acordarea de suport financiar nerambursabil, cu o valoare de până la 200 de mii de lei, destinate antreprenoarelor aflate la început de drum. De asemenea, se prevede acordarea de suport financiar nerambursabil de până la 600 de mii de lei, destinate întreprinderilor în dezvoltare.
Programul oferă atât sprijin financiar cât și asistență tehnică, pentru creșterea și durabilitatea afacerilor gestionate de femeile din Republica Moldova. În același timp, Guvernul urmărește dezvoltarea abilităților manageriale ale antreprenoarelor prin facilitarea accesului la informații, instruire, consultanță și mentorat.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că, prin acordarea de sprijin femeilor în afaceri, Guvernul își asumă angajamentul de a contribui la construirea unei societăți mai echitabile și la promovarea creșterii economice durabile.
„Spiritul antreprenorial al femeilor din Republica Moldova este mai puternic ca niciodată, în toate sferele, la toate nivelele. Noi, Guvernul, susținem femeile în afaceri prin toate mecanismele pe care le avem la dispoziție și lucrăm ca să le oferim șanse egale. Suntem alături de fiecare antreprenoare pentru a-și atinge potențialul maxim”, a declarat Alaiba.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că Uniunea Europeană, prin sprijinul acordat, urmărește atât creșterea participării femeilor în mediul de afaceri, cât și asigurarea accesului la oportunități egale.
„Încurajarea spiritului antreprenorial al femeilor stimulează diversitatea și inovarea, ceea ce duce la o economie mai dinamică și mai competitivă. Dar, diferențele de gen există încă. Iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunități pierdute atât pentru afaceri în mod individual, cât și pentru economie per ansamblu”, susține ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.
Directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin a menționat atât valoarea practică a Programului cât și valoarea simbolică din perspectiva lansării acestuia.
„Programele inițiate de Guvern, cu susținerea Uniunii Europene, reprezintă o deschidere către noi oportunități pentru mediul de afaceri. În contextul recentei sărbători a femeilor, acest eveniment devine simbolic, aducând cu sine atât perspectiva progresului economic, cât și oportunitatea de a celebra contribuția femeilor la prosperitatea și diversificarea comunității noastre”, mai menționează Gheorghe Iudin.
Administratoarea Carmangeriei Barda, Olesea Plugaru, beneficiară a programelor ODA finanțate de Uniunea Europeană reprezintă un exemplu de istorie de succes.
„Acest program reprezintă o oportunitate pe care femeile o așteptau cu nerăbdare și sunt hotărâtă să valorific această șansă pentru a dezvolta afacerea”, a afirmat antreprenoarea.
Mai multe detalii despre Program: www.oda.md/granturi/program-antreprenoriat-feminin.