Ministerul Agriculturii a aprobat o cotă de subvenție pentru primele de asigurare calculate la contractele de asigurare încheiate în 2023, în valoare de 70% din valoarea primei de asigurare.
Ordinul respectiv al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial. În conformitate cu Legea privind asigurările agricole subvenționate, rata subvenției se stabilește pe baza primelor de asigurare calculate în conformitate cu condițiile speciale pentru asigurarea riscurilor de producție agricolă și este de 70% din valoarea acestora dacă valoarea totală a subvențiilor pentru asigurările subvenționate aprobate pentru plată în anul anterior contractului de asigurare este de până la 6% din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală.
Potrivit raportului Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, valoarea totală a subvențiilor pentru asigurările subvenționate aprobate la plată în anul 2022 a fost de 65,9 milioane de lei (3,8% din Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală).
O parte din agricultori sunt reticenți în ași asigura afacerile. Fermierii declară că nu există încredere față de asiguratori, dar și că nu au bani suficienți pentru a-și asigura exploatația agricolă. Majoritatea absolută a agricultorilor mici și mijlocii nu au surse financiare disponibile în perioada asigurărilor, când trebuie să cumpere motorină, semințe și îngrășăminte. Și nici companiile de asigurări nu se avântă să asigure agricultorii, mai ales în anii mai grei, cum a fost anul trecut, când seceta a cuprins întreg teritoriul țării.
Cota de asigurărilor în agricultură ester foarte mică. Ultimele date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare relevă că în nouă luni ale anului 2022 primele brute subscrise în agricultură s-au majorat cu 46,8%, însă cota din totalul asigurărilor este foarte mică de sub 5%.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!