Azerbaidjanul a restricționat temporar importul de ouă, păsări vii și carne de pasăre din raioanele Rîșcani și Dubăsari. Despre aceasta a anunțat Agenția de Securitate Alimentară din această țară.
Această măsură este temporară și este aplicată în conformitate cu Codul de sănătate a animalelor.
„Interdicția are la bază datele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor privind depistarea gripei aviare. Aceasta este necesară pentru a proteja împotriva bolilor infecțioase ale animalelor care pot pătrunde pe teritoriul țării noastre”, precizează Agenția de Securitate Alimentară din Azerbaidjan.
Autoritățile moldovenești nu au reacționat deocamdată la restricțiile anunțate de Azerbaidjan.
Precizăm că, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 8 focare de gripă aviară la păsările domestice din exploatațiile nonprofesionale, în perioada 12 - 19 ianuarie.
Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat mai multe focare de influență aviară înalt patogenă:
- un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Șoldănești, s. Poiana.;
- un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Rîșcani s. Borosenii Noi;
- un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Dubăsari s. Oxentea;
- 5 focare la păsări domestice în exploatații nonprofesionale din raionul Soroca s. Parcani.
Citește și: Gripa aviară se extinde la păsările domestice: Au fost depistate 8 focare
Totodată, ANSA a îndeamnat deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.
Citește și: Recomandările ANSA privind prevenirea apariției gripei aviare
Amintim că, în perioada 29 decembrie - 9 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 15 focare de gripă aviară la fauna sălbatică, dar și la păsările din exploatațiile nonprofesionale.
Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova
Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.
Ulterior, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii.
Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii