В Молдове

Bolea: 24 de companii agricole au intrat în faliment în anul 2023

Автор: AgroExpert
Bolea companii agricole în faliment - agroexpert.md

Problemele din sectorul agricol închid afacerile producătorilor. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, 24 de companii au intrat în faliment în anul 2023. 

Ministrul le-a reproșat producătorilor de cereale că nu sunt uniți și le-a sugerat să se asocieze, după modelele celor din România. 

„Problema e că agricultorii noștri din păcate sunt foarte răzlețiți... Statul îți oferă posibilitatea să îți construiești un sistem de impozitare și îți dă 75% din partea statului”, a precizat Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la TV8. 

Paralel, agricultorul de la Fălești, Serghei Ivanov, consideră că soluțiile Ministerului Agriculturii sunt respinse deoarece nu ar fi fiabile. În opinia lui Ivanov, nici propunerea premierului Dorin Recean de a oferi credite garantate de stat de până la 500 de mii de lei nu este fiabilă în acest moment. 

„Lupta cea mai bună cu monopolul este fiabilitatea economică, atunci când mă pot pune la masă fără credite cu dobânzi exorbitante”, a spus Ivanov. 

Amintim că, începând cu 7 februarie, agricultorii din Republica Moldova au ieșit la un protest cu tehnica agricolă, susținând că nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Fermierii protestatari au venit la Chișinău pe 16 februarie pentru a discuta cu autoritățile. Aceștia s-au adunat în fața Parlamentului, în speranța că vor avea o întâlnire cu președintele Legislativului, Igor Grosu. 

Fermierii au adus recipiente pentru păstrarea motorinei. Aceasta în contextul în care dieselul din România nu a ajuns la destinație. Anterior, Agenția Rezerve Materiale a precizat că se confruntă cu obstacole în găsirea unui ofertant pentru depozitarea celor 4.000 de tone de motorină din România. 

Citește și: Agricultorii au protestat în fața Parlamentului: Au adus canistre goale

Ulterior, agricultorii au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul întrunirii s-au discutat provocările actuale din sectorul agricol.

Recomandăm și: Fermierii au discutat cu autoritățile. Recean: Să auzim revendicările voastre

Precizăm că, fermierii au fost chemați pentru 20 februarie la MAIA. Oficialii au revenit cu detalii referitor la modalitățile prin care mecanismul de garantare ar putea fi pus în aplicare, dar și vor clarifica situației privind motorina donată de partea română.

Astfel, pentru soluționarea dificultăților întâmpinate de producătorii de cereale s-a propus crearea unui mecanism de garantare a creditelor, pentru a le facilita accesul la finanțare pentru dezvoltarea activităților agricole. În cadrul discuțiilor dintre autorități și fermieri din 20 februarie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la acest mecanism.

Te-ar putea interesa și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta

Ce ține de motorina din România, aceasta întârzie să ajungă la agricultorii moldoveni. Fermierii care au așteptat luni întregi dieselul, trebuie să mai aștepte o zi pentru a afla când va fi expediat.

Află și: Fermierii mai așteaptă o zi pentru a afla când vine motorina română

Miercuri, 21 februarie, la orele 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la Minister. Totuși, agricultorii menționează că rămân pe poziții cu tehnica agricolă, însă au decis să nu blocheze drumurile.

Ulterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au anunțat că întâlnirea de la MAIA cu agricultorii protestatari a fost amânată pentru vineri, ora 14:00.

Citește și: Întâlnirea de la MAIA cu agricultorii, amânată. Care este motivul

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!