В Молдове

Bolea, despre protestele din Cahul: Vor primi bani pentru a începe lucrările agricole

Автор: Lidia Danila
Bolea proteste Cahul - agroexpert.md

Agricultorii din sudul Republicii Moldova au ieșit pe 7 februarie la un protest cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și fără resurse pentru a-și începe lucrările de primăvară. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

Vladimir Bolea a declarat că înțelege situația în care se află toți producătorii din Republica Moldova, inclusiv cei din raionul Cahul. Totuși, fermierii care au suferit pierderi de peste 60% vor primi ajutor financiar.

„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul, sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.

Zeci de fermieri din raionul Cahul și-au scos tehnica agricolă și au ieșit să protesteze pe mai multe drumuri naționale. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a specificat că agricultorii vor organiza un marș spre Vama Oancea.

„În acest moment, la protest sunt 34 de tractoare. Agricultorii intenționează să meargă cu tehnica agricolă spre punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea”, a afirmat Slusari.

Menționăm că, anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au precizat pentru AGROEXPERT că perioada apelului pentru depunerea cererilor va fi anunțată ulterior.

Te-ar putea interesa și: Ajutor după intemperii: Când vor putea agricultorii să depună cereri

Precizăm că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii. 

Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest

Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!