Tinerii manageri din Republica Moldova sunt invitați să se înscrie la Conferința Anuală „Dialog PRO-INDUSTRIE: Catalizatorul Viitorului Industrial al Moldovei”. Anunțul despre organizarea primei ediții a fost făcut de către președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea.
„Dialog PRO-INDUSTRIE» va marca un moment important pentru viitorul industrial al Republicii Moldova, care se confruntă la moment cu multiple provocări. Suntem dedicați să facilităm un dialog constructiv între sectorul public și privat, având ca scop principal dezvoltarea sustenabilă și inovatoare a industriei noastre. Prin preluarea bunelor practici internaționale și colaborarea cu parteneri de dezvoltare, ne propunem să creăm oportunități reale pentru producatori autohtoni și să consolidăm competitivitatea sectorului industrial moldovenesc pe termen lung”, a declarat Sergiu Harea.
Prima ediție a Conferinței Anuale „Dialog PRO-INDUSTRIE” va include paneluri de discuții cu autoritățile publice și sectorul privat, sesiuni de informare tematice și întâlniri de afaceri B2B (business to business). La Conferința vor participa delegațiile oamenilor de afaceri din Ucraina, România, Estonia, Italia și China. Vorbitorii cheie includ conducerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, care va prezenta obiectivele Programului Național de Dezvoltare Industrială pentru perioada 2024 – 2028. Acest program definește viziunea strategică și direcțiile de dezvoltare ale industriei prelucrătoare din Republica Moldova, fiind aliniat la Strategia Națională „Moldova Europeană 2030” și Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Potrivit organizatorilor, programele destinate tinerilor manageri se vor desfășura sub formă de concurs, iar 90% din costurile celor selectați vor fi suportate de către parteneri. În cazul celor selectați de către partenerii din România, cheltuielile companiilor vor fi cele legate de transport, iar în cazul companiilor selectate de partenerii din Germania - cheltuielile se vor ridica la 6.000 de lei per manager.
Despre impactul acestui Program asupra mediului de afaceri și necesitățile reale ale producătorilor vor vorbi Asociațiile profesionale din cele 6 sectoare prioritare ale economiei naționale. Se vor aborda provocările și soluțiile pentru industria ușoară, alimentară, a materialelor de construcții, industria chimică și farmaceutică, industria electronică și automotiv (constructoare de mașini și componente auto). Se vor formula propuneri concrete pentru a fi luate în considerare atît de Ministerele responsabile cît și de către Partenerii de dezvoltare.
Un panel special va fi dedicat dezvoltării platformelor investiționale și parcurilor industriale, cu prezentări din partea administratorilor Parcurilor Industriale și a reprezentanților Camerelor de Comerț și Industrie din România și Estonia.
De asemenea, vor fi discutate avantajele creării de clustere și bunele practici europene în acest domeniu, precum și perspectivele replicării acestui model în diverse industrii din Moldova, cât și despre clusterele deja create în Republica Moldova cu suportul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În a doua parte a evenimentului, se vor desfășura două sesiuni tematice. Prima sesiune va aborda programele de suport pentru antreprenori, învățământul dual și vauchere inovaționale, în timp ce a doua, va explora impactul și implementarea practicilor verzi în dezvoltarea durabilă a industriei. Împreună cu Ministerul Mediului, Ministerul Energeticii și asociațiile de profil vor fi prezentate studii de caz despre impactul pozitiv al sustenabilității asupra performanței industriale.
Antreprenorii vor avea posibilitatea să interacționeze direct cu instituțiile de stat în cadrul sesiuni B2G (Business-to-Government), având ca scop oferirea suportului informațional antreprenorilor.
Pe durata evenimentului participanții vor putea vizita expoziția-show de robotică și industrii creative, unde vor fi prezentate cele mai recente inovații tehnologice.
La conferința sunt așteptați circa 200 de antreprenori din țară dar și delegațiile de afaceri din România, Ucraina, statele-membre UE.
Agenda detaliată și programul evenimentului sunt disponibile pe pagina web a CCI RM și pe rețelele de socializare. Invităm antreprenorii din toate regiunile țării să se înregistreze și să participe activ la Dialog Pro-Industrie, care se va stabili ca un eveniment anual dedicat susținerii producătorilor autohtoni din toate sectoarele industriei.
Evenimentul este organizat de CCI a RM sub patronajul Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu camerele de comerț bilaterale și asociațiile profesionale din domeniul industriei, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Guvernul Elveției, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”.