В Молдове

Campania de promovare pentru afaceri apicole, lansată. Ce vor afla apicultorii

Автор: AgroExpert
afaceri apicole - agroexpert.md

Campania de promovare a inițiativelor inovative de advocacy pentru afaceri apicole reziliente pe ambele maluri ale Nistrului a fost lansată. Apicultorii de pe malul drept și stâng al Nistrului s-au familiarizat cu obiectivele proiectului, care se va desfășura pe parcursul unui an.

Reprezentanții sectorului apicol își doresc să cunoască regulile pieței UE ce țin de producerea, procesarea și exportarea mierii, doresc să învețe bunele practici de dezvoltare a afacerilor cu ajutorul suportului oferit de finanțatori externi, informează Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).

„Sunt interesat să aflu cât mai multe noutăți din domeniu. Am prisacă în Dubăsari, sunt apicultor în a doua generație, după tata. De meserie sunt pompier, dar muncesc și în calitate de apicultor. În  prezent am 135 de familii de albine și 70 de roiuri. Potențialul de producere al stupinei mele este de zece tone de miere, pe care nu am capacitatea să o vând în stânga Nistrului. Maximum pot vinde 300 de kg. Mierea ce o produc o realizez în dreapta Nistrului, am lucrat cu mai mulți procesatori și exportatori de pe malul drept”, a menționat apicultorul din Grigoriopol, Ion Groza.

O altă apicultoare spune că în 2017 a inițiat afacerea în apicultură, fiind în concediu de maternitate.

„Mă regăsesc în această afacere, îmi plăcea să fiu parte a întregului proces de producere a mierii. Vreau să învăț continuu pentru că albinele sunt parte din viața mea”, susține Victoria Galben.

Liderii asociațiilor apicole de pe ambele maluri ale Nistrului  își doresc, în primul rând, să consolideze colaborarea apicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Această întâlnire o dedicăm apropierii apicultorilor din dreapta și stânga Nistrului. Albina nu alege unde să zboare, în prisaca stăpânului sau la vecin. Pe baza acestui exemplu trebuie să conlucreze și apicultorii. Noi colaborăm productiv mai mult de zece ani și avem realizate mai multe proiecte în comun”, a precizat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Andrei Zagareanu.

Totodată, managera de proiect, Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului, Natalia Porhun, a reiterat sprijinul pentru apicultorii, inclusiv pe partea juridică.

„Cu ajutorul proiectului PNUD/AdTrade, apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruiți și ghidați în procesul de depunere a actelor pentru accesarea granturilor, vor face cunoștință cu bunele practici în producere, vor învăța de la profesioniști și vor vedea cum fac față provocărilor și își dezvoltă afacerile alți specialiști din domeniu”, menționează aceasta.

Despre scopurile proiectului a specificat directorul executiv al ANARM, Ion Maxim.

„Scopul proiectului este de a informa producătorii de miere de pe malul drept și stâng privind noile reguli de producere și de procesare a mierii, care vor favoriza obținerea unui produs calitativ, nu doar cantitativ, și vor spori vânzările și exportul”, a afirmat Ion Maxim.

De asemenea, reprezentanţii proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) au împărtășit cu apicultorii veniți la lansare, obiectivele ce vor sta la baza acestui proiect.

„Proiectul AdTrade are 4 obiective, care vor fi implementate cu ajutorul ANARM și al Asociației Apicultorilor din Stânga Nistrului. Unul dintre obiective este susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, a persoanelor fizice care își doresc să se lanseze în afaceri. Un alt scop sunt acțiunile pe partea de clusterizare. Primele clustere vor fi organizate pe ambele maluri ale Nistrului. Se vor alege domeniile și vom aduna cât mai mulți specialiști și oameni la început de cale din apicultură, de exemplu, care vor munci împreună ca să poată găsi soluții de a exporta mai ușor mierea”, a spus Dorina Ciobanu, project officer al proiectului AdTrade.

Proiect este susținut financiar de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Precizăm că, 200 de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului își vor îmbunătăți capacitățile apicole.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!