Un aspect important pentru viitorul viticulturii este reducerea dependenței de importurile de material săditor. Despre aceasta a precizat ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, în cadrul unei discuții cu reprezentanții pepinieritului viticol și cu producători de vin privind situația curentă și perspectivele sectorului vitivinicol.
Participanții la discuții au informat despre problemele și impedimentele cu care se confruntă, au propus soluții de redresare și înlăturare a acestora.
Ministra Ludmila Catlabuga a atras atenția asupra importanței colaborării între instituțiile publice, producătorii locali și instituțiile de cercetare pentru a dezvolta o strategie sustenabilă și adaptată realităților din Republica Moldova.
„În orice domeniu din agroindustrie, materia primă reprezintă baza. Calitatea acesteia este esențială, dar la fel de important este să îi adăugăm valoare aici, în țară. Acesta este un principiu pe care îl susțin ferm. Un aspect important pentru viitorul viticulturii noastre este reducerea dependenței de importurile de material săditor. Este vital să sprijinim producătorii locali în dezvoltarea capacităților lor pentru a asigura material săditor de calitate, adaptat specificului nostru regional. Avem în Republica Moldova oameni bine pregătiți, capabili să producă material săditor de calitate. Sectorul vitivinicol face ceea ce trebuie și o face bine, dar există mereu loc pentru îmbunătățiri. La minister, inițiem discuții cu fiecare ramură pentru a identifica soluții. Totodată, este important ca această colaborare să se extindă și între voi, actorii din sector. Producătorii de vin trebuie să intre în dialog cu cei care produc material săditor, cu cei care produc struguri și cu instituțiile de cercetare”, a menționat Ludmila Catlabuga.