В Молдове

Cazuri de intoxicație la un sanatoriu din Călărași: Recomandările ANSP

Автор: AgroExpert
intoxicație sanatoriu Călărași recomandări ANSP - agroexpert.md

În perioada sezonului estival în țară se atestă o creștere ușoară a numărului de cazuri de intoxicație alimentară. În perioada 07 - 13 august a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hîrjauca,  raionul Călărași, arată datele publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremur și diaree frecventă.

În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.

​La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.

În acest context, ANSP vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
  • Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora;
  • Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta;
  • Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți;
  • Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
  • Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente;
  • Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude;
  • Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
  • Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare;
  • Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃;
  • Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.
4. Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃);
  • Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite;
  • Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
  • Nu decongelați alimentele la temperatura camerei;
  • Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora;
  • A folosi apa și materia primă sigure.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!