În perioada sezonului estival în țară se atestă o creștere ușoară a numărului de cazuri de intoxicație alimentară. În perioada 07 - 13 august a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hîrjauca, raionul Călărași, arată datele publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremur și diaree frecventă.
În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.
La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.
În acest context, ANSP vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:
- Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora;
- Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta;
- Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți;
- Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
- Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente;
- Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude;
- Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
- Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare;
- Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃;
- Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.
- Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
- Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃);
- Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite;
- Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
- Nu decongelați alimentele la temperatura camerei;
- Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora;
- A folosi apa și materia primă sigure.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!