В Молдове

Ce proiecte din agricultură au fost finanțate din subvenții în anul 2022. AIPA a publicat lista

Автор: AgroExpert
subvenții agricultură suport - AgroExpert.md

Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură a publicat distribuția banilor din cei 1,7 miliarde de lei alocați pentru subvenții.

Astfel, cei 1,7 miliarde au fost distribuiți pentru contribuția statului la Fondul Național al Viei și Vinului – 19,7 mil. lei. iar pe proiecte, cei mai mulți bani au fost alocați pentru subvențiile post investiționale - 861.1 mil. lei, rambursarea accizei la motorină – 320 mil. lei, subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural – 225 mil. de lei, plăți directe per cap de animal – 150 mil. lei.

Subvenții în avans pentru dezvoltarea proiectelor start-up – 87.5 mil. lei, abordarea LEADER – 86.7 mil. lei, plăți directe per cap de animal – 150 mil. lei

În anul curent Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a demarat implementarea a 3 programe noi de susținere a agriculturii și mediului rural orientate spre dezvoltarea proiectelor de îmbunătățiri funciare, programul LEADER, rambursarea accizei la motorină.

La situația din 27 decembrie 2022, AIPA a reușit debursarea pe contul solicitanților de subvenții 1,6 miliarde de lei. Achitarea a 1,2 miliarde de lei subvenții post-investiționale, plăți directe per cap de animal – 150 mil. lei (cu 42% mai mult comparativ cu anul 2021), susținerea a 34 proiecte star-up pentru care au fost alocate 21,0 mil. le, implementarea proiectelor ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale în sumă de 65,0 mil. lei pentru implementarea a 55 proiecte investiționale, rambursarea accizei la motorină pentru 3871 cereri în sumă de 115,0 mil. lei,  funcționarea a 37 Grupuri de Acțiune Locală – 17,4 mil. lei, finanțarea a 435 proiecte în sumă de 40,8 mil. lei.

În acest an, cele mai multe surse financiare sunt direcționate spre subvenționarea proiectelor post-

Investiționale. Este vorba de dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare ce reflectă 25% din valoarea subvențiilor sau 446 mil. lei, subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till, ce ponderează 22,6%, din valoarea subvențiilor sau 404 mil lei, dezvoltarea sectorului zootehnic – 15,3% din valoarea totală a subvențiilor sau 274,2 mil lei, înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive - 11% din valoarea totală a subvențiilor sau 194 mil lei, și  asigurarea riscurilor în agricultură – 66,0 mil. lei sau 4% din valoarea totală a subvențiilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!