Rezoluția votată de fermieri în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor a fost semnată și trimisă către autorități. Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
„Se lucrează intens pe consolidarea dialogului cu partenerii de dezvoltare și atragerea/implementarea asistenței externe în vederea dezvoltării sectorului agroalimentar, cu accente pe: consolidarea capacităților instituționale ale Ministerului și ale instituțiilor de profil; digitalizarea agriculturii - cu beneficii importante pentru sporirea competitivității și dezvoltării durabile a sectorului; reabilitarea și extinderea sistemelor de irigare; revitalizarea sectorului zootehnic; consolidarea capacităților instituțiilor de profil; dezvoltarea serviciilor de consultanță în agricultură; consolidarea și încurajarea cooperării între producătorii agricoli. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are ca obiectiv introducerea plăților per hectar, la fel cum se practică în UE. Pentru aceasta trebuie adaptat cadrul normativ, lucru la care se lucrează. Paralel are loc procesul creare a Registrului Fermierilor - platformă digitală ce va ține evidența terenurilor agricole, culturilor cultivate, modului de utilizare a terenurilor ș.a.”, se arată în mesaj.
De asemenea, autoritatea specifică că Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a fost majorat până la 1 miliard 900 milioane de lei și a fost elaborată o nouă politică de subvenționare care încurajează dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii. Suplimentar pentru a susține fermierii, au fost aprobate 3 Hotărâri de Guvern, care vin cu măsuri de intervenție, cu efect de diminuare a costului de producție.
„Rambursarea accizei la motorină utilizată în anul agricol 2023 pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole în cuantum de până la 100%. Susținerea fermierilor micro și mici prin acordarea suportului financiar din Fondul de Rezervă a Guvernului, în valoare de 200 mil. lei - pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022. Suplimentar, a fost acordat ajutor umanitar exprimat în motorină, în cuantum de 4.000 de tone, destinat fermierilor micro și mici, dar și instituțiilor publice, care dispun și exploatează teren arabil de până la 1.500 de hectare”, a precizat comunicatoarea din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț.
Rezoluția a fost votată de agricultori și semnată de președintele Consiliului de Administrare al Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală și președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc. Documentul include și demiterea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
„Rezoluția a fost votată de un număr mare de agricultori. Aceasta a fost un pic ajustată pentru a include și demiterea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare și semnată de președinții organizațiilor Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor. Azi dimineață, 23 octombrie, aceasta a fost expediată către conducerea țării. Timp de 7 zile vrem să vedem măcar progres”, a declarat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.
De cealaltă parte, comunicatoarea din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț, a subliniat că evaluarea activității unui membru de guvern este prerogativa prim-ministrului.
„Activitatea unui membru de guvern poată să fie evaluată doar de către prim-ministru. Cum decide prim-ministru așa va fi”, a declarat Daniela Turculeț.
Amintim că, rezoluția adoptată la Congresul Republican al Agricultorilor cere statului (Guvern, Parlament, Președinție) să ia măsuri urgente pentru a sprijini fermierii. Principalele puncte din rezoluție includ introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților, interzicerea importului de grâu, porumb și floarea soarelui, majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii, introducerea schemelor de plăți directe la hectar, și demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Citește și: Fermierii au votat o rezoluție: Cer demiterea ministrului Vladimir Bolea
Fermierii au subliniat că, dacă nu se iau măsuri concrete în următoarele 7 zile pentru a răspunde acestor revendicări, vor recurge la acțiuni de protest, inclusiv manifestări masive în teritoriu și în capitală.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!