В Молдове

Fermierii au votat o rezoluție: Cer demiterea ministrului Vladimir Bolea

Автор: AgroExpert
Congresul Republican al Agricultorilor rezoluție - agroexpert.md

În cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Oficialul a fost prezent la întâlnirea agricultorilor însă a plecat înainte ca aceștia să dea citire rezoluției și să semneze documentul. Deocamdată, Vladimir Bolea nu a venit cu o reacție.

Potrivit autorilor rezoluției, anul 2023 este cel mai dificil din istoria agriculturii Republicii Moldova. Începând cu vara trecută, agricultura a fost afectată de multiple crize: secetă, război în Ucraina, scumpiri la mijloacele de producție și prăbușirea prețurilor la producția agricolă.

„Seceta severă a compromis în 2022 recolta de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea soarelui. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, importul în exces de producție agricolă din Ucraina a influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui”, se arată în rezoluția Congresului Republican al Agricultorilor.

Probleme similare au avut și fermierii din țările europene din bazinul Mării Negre. În rezoluție este specificat că în aceste state, autoritățile, la timp, au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru fermieri, pe când în Republica Moldova, Guvernul a lăsat agricultorii de unii singuri în față greutăților.

„Foarte des propuneam implementarea unor măsuri, care nu necesită cheltuieli bugetare, inclusiv ultima: ideea de a introduce un moratoriu pe o perioadă scurtă la achitarea datoriilor agricultorilor față de creditori. Toate acestea fie au fost ignorate, fie reacția a fost una extrem de tardivă”, menționează autorii.

Astfel, în scopul salvării fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment, participanții la Congresul Republican al agricultorilor solicită autorităților statului (Guvern, Parlament, Președinția) aplicarea următoarelor măsuri:

  1. Introducerea prin decizia CSE, până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
  2. Interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar;
  3. Majorarea, cu sprijinul partenerilor externi, a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru 2024 până la cel puțin 3,0 mlrd. lei şi stabilirea la nivelul legislativ că cel puțin 4% din valoarea cheltuielilor bugetare să fie alocate pentru finanțarea acestui Fond;
  4. Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene, ținând cont de faptul că Moldova din 2023 are statut de candidat în UE;
  5. Alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru fermierii micro, mici şi mijlocii compensații pentru prețuri derizorii cel puțin 1,5 miliarde de lei în formă de plăți directe la hectar de floare soarelui şi porumb, cultivate în anul 2023, precum și acordarea sprijinului financiar adițional agricultorilor micro, mici şi mijlocii, care au suferit în urma secetei în anul 2023 și dețin acte respective;
  6. Elaborare şi aplicarea imediată a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei securității alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023- 2030;
  7. Elaborarea promptă a Legii cu privire la Garantarea Creditului Agricol, care ar reglementa crearea unui Fond de Garantare a Creditului agricol după exemplu mai multor țări ale Uniunii Europene;
  8. Asigurarea unui dialog sincer și eficient din partea autorităților cu reprezentanții societății civile din domeniul agricol.

Totodată, fermierii cer demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care „nu a intervenit la timp pentru a opri degradarea sectorului agrar sau a reacționat cu mare întârziere la starea de lucru în ramură”.

Potrivit directorului executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, problemele acumulate în ultima perioadă au determinat agricultorii să semneze această rezoluție.

„Mii de agricultori mici și mijlocii sunt aproape în faliment din cauza prețurilor foarte joase la materia primă, costurilor foarte mari și lipsei de acțiuni din partea statului. Situația aceasta nu este de ieri, dar din 2022”, a declarat Alexandr Slusari.

În cazul în care, în următoarele șapte zile, Guvernul nu va întreprinde măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor, fermierii vor recurge la diferite acțiuni masive în teritoriu și în capitală, inclusiv cu folosirea tehnicii agricole. Totodată, în cadrul discuțiilor, un agricultor a îndemnat fermierii să iasă la protest de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare: „Pe 26 noiembrie este ziua agricultorilor și vă sugerez să facem un protest. Să sărbătorim această zi în semn de protest față de atitudinea statului față de noi”.

„Eu înțeleg sentimentul agricultorilor, pentru că situația este foarte critică. Nu exclud că protestul ar putea avea loc mai devreme de 26 noiembrie. În rezoluție, se oferă șapte zile Guvernului pentru a acționa. Clar lucru că în 7 zile nu poți să faci toate, dar vrem să vedem progres, efort”, adaugă directorul Forța Fermierilor.

Amintim că, vara, fermierii au protestat masiv pe drumurile principale din circa 20 de raioane, dar și în capitală, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii s-au declarat dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. 

Manifestațiile au continuat și joi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hîncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

Ulterior, după două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis să întrerupă acțiunile de protest din țară și să se implice activ în negocierile cu prim-ministrul Dorin Recean privind îndeplinirea revendicărilor agricultorilor. În cazul în care aceste întruniri nu vor avea rezultate pozitive, producătorii agricoli amenință cu proteste atât în raioane, cât și în capitală pe 19 iunie.

Pe parcursul zilei de 19 iunie, mai multe coloane cu tractoare s-au deplasat spre Chișinău. Totodată, alte 250 de utilaje au ieșit pe traseele naționale, într-un protest menit să atragă atenția asupra situației dificile cu care se confruntă în sectorul agricol.

Ulterior, în cadrul discuțiilor dintre agricultori și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Forța Fermierilor a înaintat Guvernului 3 revendicări, care urmau să fie îndeplinite până pe 1 august. Aceștia accentuau că, dacă revendicările nu vor fi realizate în termenul stabilit, imediat după finalizarea secerișului la primă grupă, agricultorii vor relua protestele.

Astfel, Asociația Forța Fermierilor a anunțat despre reluarea acțiunilor de protest luni, 14 august.

Agricultorii - membrii Forța Fermierilor, care pe 14 august au protestat în fața Guvernului, au rămas indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Legislativului în raport cu producătorii agricoli. Aceștia au avertizat că, dacă solicitările vor fi din nou ignorate vor recurge la alte acțiuni de protest.

Pe 17 august, Asociația Forța Fermierilor a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Întâlnirea a avut în prim-plan dificultățile cu care se confruntă fermierii micro, mici și mijlocii din Republica Moldova

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!