Fabrica de ulei Floarea Soarelui SA din Bălți, parte a Grupului Trans-Oil și cel mai mare producător de ulei din floarea soarelui se pregătește să-și exporte producția în China. Negopcierile au avut loc în cadrul unei întrevederi între directoarea generală fabricii Floarea Soarelui, Stella Ostrovețchi, cu atașatul Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Liu Yajing, și reprezentanții companiei italiano-chineze Globally Group (Italia).
Părțile au discutat perspectivele fabricii de ulei „Floarea Soarelui” S.A. în stabilirea relațiilor de afaceri cu companiile din Republica Populară Chineză și din Italia, privind livrarea uleiului de floarea-soarelui, rafinat și îmbuteliat, în cantitate de 4-5 milioane de litri pe lună; precum.
Totodată, compania va exporta șrotul de floarea-soarelui, cu conținut înalt de proteină, în calitate de hrană pentru animale.
Anterior, la începutul lunii februarie 2023, managementul fabricii Floarea Soarelui a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, la care la fel s-a discutat despre exportul de ulei şi şrot de floarea soarelui în China, inclusiv şi chestiuni de logistică.
Astfel exportul de ulei şi şrot de floarea soarelui în China ar putea fi efectuat atât din Portul Liber Internațional Giurgiulești, cât și prin porturile din România. Totodată s-a discutat şi despre eliberarea autorizației de export de către Autoritățile de control fitosanitar din China.
Datele oficiale arată că produsele agroalimentare din Republica Moldova pătrund cu greu pe piaţa Chinei, iar exporturile de mărfuri sunt infime. De exemplu anul trecut Republica Moldova a exportat în China mărfuri în valoarea de doar 9,8 milioane dolari, cu peste 20% mai puţin decât în 2021. La acest capitol China este de abia pe locul 33 cu o cotă de doar 0,23%, scrie Mold-Street.
În schimb importurile de mărfuri din China au fost în 2022, de aproape 100 de ori mai mari, decât exporturile şi au depăşit 947 milioane de dolari. Aici cota Chinei este mai mare de 10%.